Aktuelno 8

25.06.2024.

18:21

"X" mreža gori zbog oslobođenja Džulijana Asanža: "Ovo mi danas daje život"

Džulijan Asanž, osnivač kontroverznog sajta WikiLeaks, danas je pušten iz zatvora nakon godina provedenih iza rešetaka.

Izvor: B92.net

"X" mreža gori zbog oslobođenja Džulijana Asanža: "Ovo mi danas daje život"
Profimedia

Podeli:

Bio je u zatvoru od 2019. godine, a susretao se i sa mogućnošću doživotne kazne. On je optužen po 18 tačaka, uključujući zaveru sa bivšom analitičarkom američke vojske Chelsea Manning za hakovanje i objavljivanje tajnih vojnih dokumenata putem njegovog sajta WikiLeaks-a. 

Možda vas zanima

Njegovo puštanje na slobodu izazvalo je brojne reakcije širom sveta, budući da je Asanž bio figura koja je polarizovala javnost i vlade mnogih zemalja.

Na mreži X se kao i uvek oko gorućih tema povela javna polemika o njegovom osolobođenju, a mnogo je onih koji su srećni što je Asanž ponovo na slobodi čime su dobili nadu i veru u to da će novinarstvo konačno ponovo postati "slobodno", tj bez cenzure.

Možda vas zanima

"Ovo mi danas daje život! Asanž je sada slobodan! Ne postoje reči koje adekvatno opisuju koliko sam oduševljen zbog ovog čoveka i zbog slobodnog novinarstva", glasi jedan tvit.

"Slavimo oslobođenje Džulijana Asanža koji je objavio zloupotrebe i ekscese američke vlade", napisao je drugi korisnik.

"On je pravi novinar progonjen zbog objavljivanja istine, da, on", glasio je sledeći u nizu.

Može se reći da svi podržavaju Asanža na X-u i da se ne može naići na negativan komentar o kontekstu njegovog puštanja na slobodu. Tamo je čak i napravljen i "pokret" pod haštagom - Žurka za slobodu Džulijana Asanža. (#JulianAssangeFREEDOMDanceParty)

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: