Aktuelno 4

25.06.2024.

10:34

"Necivilizovana i idiotska sramota"

Turista je priveden nakon što je otkriveno da je urezivao slova na malteru drevne kuće u Pompeji.

Izvor: B92.net

"Necivilizovana i idiotska sramota"
Shutterstock/Yuri Turkov

Podeli:

Italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano nazvao je taj čin "necivilizovanom i idiotskom sramotom" i rekao da počinilac mora da otplati punu cenu nadoknade štete.

"Nažalost, i danas moramo da komentarišemo necivilizovanu i idiotsku sramotu nanetu našem umetničkom i kulturnom nasleđu. Ovo je veoma ozbiljno delo koje će morati da bude krivično gonjeno i, takođe, zahvaljujući novom zakonu koji sam snažno podržao, počinilac će biti primoran da nadoknadi troškove potpunog obnavljanja pričinjene štete", rekao je Sangiuliano u izjavi za štampu.

Ranije ove godine, italijanski parlament odlučio je da suzbije vandalizovanje svog kulturnog nasleđa povećanjem maksimalne kazne za ove prekršaje sa 15.000 evra (16.000 dolara) na 40.000 evra (43.000 dolara)

Ujutro u subotu, 22. juna, članovi osoblja su otkrili turistu koji je navodno iz Kazahstana kako vandalizuje kuću u arheološkom parku Pompeje.

Shutterstock/Maurizio De Mattei

Odmah je prijavljen lokalnim vlastima i priveden.

"Nakon što je obavio sve potrebne formalnosti sa agencijama za sprovođenje zakona, on je pušten na slobodu", potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Kazahstan, prenosi Kazinform.

Rečeno je da će slučaj sada biti rešen upravnom sudskom procedurom, tako da muškarac neće biti krivično gonjen, piše artnet.

 

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: