Aktuelno 1

24.06.2024.

11:31

Vatreni crv na hrvatskim plažama: Nikako ga ne dirajte, ubod je bolan

Klimatske promene i zagrevanje mora uzrokovalo je sve češću pojavu termofilnih morskih organizama, a među njima je vatreni crv, poznat po bolnim ubodima pa ga je zato najbolje ne dirati.

Izvor: Tanjug

Vatreni crv na hrvatskim plažama: Nikako ga ne dirajte, ubod je bolan
Shutterstock/Miguel Lopez Laguna

Podeli:

Prirodno stanište ovog morskog organizma su stene i morske dubine, ali se u poslednje vreme počeo pojavljivati na plažama, prenosi HRT.

"Uvek ga je bilo tu, dugi niz godina, samo što, kako temperature rastu, tako se i njegova populacija povećava i onda češće dolazimo u dodir s tom vrstom, ljudi ne poznaju i može biti problema," kaže dr sc Valter Kožul iz Instituta za more i priobalje Univerziteta u Dubrovniku za HRT.

Budući da se vatreni crv sporo kreće, kupači često nesvesno na njega nagaze, a ubod zna biti itekako bolan. Ako vam se to dogodi, savet je da se upalne ćelije uklone vodom ili lepljivom trakom i to mesto ispere alkoholom.

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: