Aktuelno 0

20.06.2024.

17:47

Konferencija o sigurnosti i zaštiti na internetu: Kako bezbedno koristiti društvene mreže?

U Beogradu je održana konferencija "Bezbedno i konstruktivno korišćenje digitalnih tehnologija".

Izvor: Alo/B92.net

Konferencija o sigurnosti i zaštiti na internetu: Kako bezbedno koristiti društvene mreže?
Aleksandar Nalbanjtan

Podeli:

Konferencija je počela uvodnim obraćanjem, nakon čega su održane dve ključne panel diskusije.

Prva diskusija pod nazivom "Mudar i Siguran Klik" počela je 10.10 časova i okupila je eksperte iz oblasti informacionih tehnologija i obrazovanja, uključujući državnog sekretara Milana Dobrijevića, ministra prosvete Slavicu Dukić Dejanović, kao i generalnog direktora Mtel Bosna i Hercegovina Jelenu Trivan.

Druga panel diskusija, nazvana "Mrak Interneta", bavila se tamnijom stranom interneta i počela u 10.50 časova. Diskusija će je uključivala teme kao što su visokotehnološki kriminal i zaštita dece na internetu, sa učesnicima kao što su edukatorka Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu Sandra Bakić, Gordana Ćalić, kriminalistički inspektora u Službi za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, i popularna influenserka Ruža Rupić.

Aleksandar Nalbanjtan

"Rekla bih da je znanje ključ za sprečavanje mnogih kriznih situacija i njihovo rano prepoznavanje i adekvatno reagovanje. Obrazovni sistem mora biti uključen i pratiti nešto što su izuzetno značajne moderne tehnologije. I u školi i van škole vršnjačko nasilje koristi moderne tehnologije sve češće. Naš cilj je prevencija. Ministarstvo je donelo izmene i dopune zakona i obrazovanju, koje regulišu digitalno nasilje, ima ih mnogo više. Imam bogatije iskustvo kao terapeut i psihijatar nego kao ministar", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Deca pate i povlače se u sebe kada imaju neki problem ili su žrtve nasilja, a ono što je posebno teško jeste jer roditelji nemaju dovoljno vremena i ne osluškuju decu.

Aleksandar Nalbanjtan

Tehnologija brzo napreduje i ostavlja nas iza sebe, pa je jedno od pitanja bilo i da li je potrebno svakodnevno edukovanje roditelja, kao i da li zabrane u vaspitavanju imaju uticaja kada je ograničavanje korišćenja interneta u pitanju.

"Roditelji greše jer deca namju poverenja u njih. Roditelji koji su pretenciozni i preambiciozni ne dozvoljavaju da je dete nekad u pravu. Najveći broj roditelja greši u tome što nemaju dovoljno vremena da zaista razgovaraju sa detetom", rekla je Đukić Dejanović.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

20 h

Podeli: