Aktuelno 1

14.06.2024.

18:00

O humanom potezu našeg glumca svi pričaju, otkrio detalje procesa koji spasava život VIDEO

Jedan od glavnih aktera serije “Igra sudbine”, glumac Stevan Piale, donirao je matične ćelije i one će nekome spasiti ili produžiti život.

Izvor: B92.net

O humanom potezu našeg glumca svi pričaju, otkrio detalje procesa koji spasava život VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Popularni glumac istakao je da se prvi put u registar davalaca upisao 2012. godine da bi podigao svest o važnosti doniranja matičnih ćelija, a da se najmanje nadao da će se desiti da on zapravo nekome spasi život.

"Kada sam se upisao nisam razmišljao kada će se to desiti, rekli su da je retko da se poklopi. Želeo sam pre svega da skrenem pažnju ljudima da pomognu. Ali kad stigne poruka od doktorke, otvori se se šansa da si ti nekome jedina nada", rekao je Stevan Piale u emisiji 150 minuta.

Kako dodaje prvo se javi "sebični osećaj da češ nekome da pomogneš, da si veći čovek", a onda dolazi i svest o tome koliko je važno sve to i da je zato odlučio da sve javno podeli. 

"Supruga mi je prvo rekla "Ko se hvali, sam se kvari". Ali sam ipak odlučio da podelim sve da bi ljudima skrenuo pažnju", naveo je Stevan i dodao da mu je drago jer se mnogo ljudi javlja da se raspita o procesu, koji je ukratko opisao.

"Prvo stigne poruka da ste kompatibilni, pa date opet uzorak da se to potvrdi. Onda ide jedan detaljan pregled organizma kada se utvrdi da je sve u redu, primate granulocitni faktor rasta koji iz koštane srži tera matične ćelije u krv. Kontroliše se krvna slika svaki dan. To može da bude malo neprijatno, mišiči reaguju, ali nije ništa strašno", kazao je Stevan i dodao da proces traje par sati, ali da je već nakon sat vremena otišao na ručak, a kasnije čuvao decu.

"Drugog dana sam već normalno išao i na snimanje", priča on.

Kako kaže, tokom procesa je dolazio na Institut za majku i dete.

"Kada vidite tu decu na ne postoji dilema da radite pravu stvar,  to je dovoljna motivacija za sve. Zato pokušavam ljudima da objasnim koliko je to važno", istakao je Piale.

"Doslovno šansa za život"

Doktorka Glorije Blagojević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je da doniranje matičnih ćelija "doslono znači šansa da pacijenti prežive".

"U pitanju su bolesti kao što je akutna leukemija, kada koštana srž ne radi kako treba. Transplantacija je nešto što bolesniku pored terapije daje šansu da preživi", rekla je Blagojević za TV Prva.

"Pristupanje registru traje pet minuta, popuni se upitnik da mali uzorak krvi. Brinemo o zaštiti podataka u bazi naravno. Davalac potom čeka da bude podudaran sa nekim bolesnikom i bude pozvan", dodala je ona.

Celo gostovanje pogledajte u videu ispod:

Izvor: Prva tv

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: