Aktuelno 7

05.06.2024.

14:32

Nova drama zbog Evrovizije, pokrenuta istraga

Nezavisni stručnjak istražiće događaje oko ovogodišnje Evrovizije nakon niza kontroverzi poput diskvalifikacije holandskog takmičara ili propalestinskih protesta.

Izvor: 24sata.hr

Nova drama zbog Evrovizije, pokrenuta istraga
EPA-EFE/JESSICA GOW

Podeli:

Međunarodno muzičko takmičenje diskvalifikovalo je holandskog takmičara Justa Klajna zbog "incidenta" u kojem je navodno verbalno pretio zaposlenima iz produkcije, a izraelska takmičarka Eden Golan nastupala je u vreme pogoršanja humanitarne situacije u Gazi. Izraelska nacionalna televizija kasnije je tvrdila da je bila suočena sa "prikazima mržnje bez presedana" od drugih država.

Organizatori Evrovizije potvrdili su da će se stoga sprovesti istraga tih događaja.

"Evropska unija radio-televizija (EBU) želi stalno raditi na poboljšanju svojih usluga i događaja. Kako bismo dodatno ojačali evrovizijsko takmičenje, zatražili smo od nezavisnog stručnjaka da istraži ESC 2024. u Malmeu i sa EBU-ovim vladajućim telima podeli šta je otkrio i zaključio kako bismo nastavili poboljšavati taj godišnji događaj", naveli su organizatori.

Nakon takmičenja na kojem je pobedila Švajcarska, ispred hrvatskog predstavnika, organizatori su najavili da će sprovesti istragu jer deo delegacija "nije poštovao duh pravila".

Tokom nedelju dana dugog takmičenja propalestinski demonstranti stizali su pred lokaciju takmičenja kako bi izrazili podršku stanovnicima Gaze i kritikovali učešće Izraela.

Nastup izraelske predstavnice dočekan je zvižducima i uzvicima negodovanja. Izraelsku delegaciju kritikovali su i drugi takmičari, poput irske Bambi Tag.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

22 h

Podeli: