Aktuelno 7

05.06.2024.

15:04

Reklama o Alchajmerovoj bolesti uznemirila ljude: "Umire se opet i opet..." VIDEO

Rekama u kojoj su do detalja opisani problemi koje izaziva Alchajmerova bolest izazvali su brojni pritužbe gledalaca u Velikoj Britaniji.

Izvor: B92.net

Reklama o Alchajmerovoj bolesti uznemirila ljude: "Umire se opet i opet..." VIDEO
Shutterstock/fizkes

Podeli:

Reklama Društva za Alchajmerovu bolest je izazvala nelagodu među gledaocima tokom emitovanja u martu i aprilu na televiziji..

Kako se navodi, reklama je neodgovorna i oneraspložila je ljude.

Sporna reklama prikazuje muškarca kako na bdenju opisuje da je njegova majka zbog bolesti na kraju zaboravila i osnovne stvari, uključujući njegovo ime. "Mama je prvi put umrla 12. maja 2019. kada više nije znala kako da pripremi svoje legendarno pečenje", govori muškarac.

"Mama je umrla kao ljubiteljka mode onoga dana kad nije mogla da obuče svoju šarenu odeću. Umrla je kao kraljica Božića kada je odbila da večera u porodici. Ponovo je umrla kada je mene, svog sina, pitala kako se zovem", dodaje.

"Umrla je kao tatina stena nakon 52 godine braka onog dana kad je pogledala ravno kroz njega. 10. marta 2024. mama je poslednji put umrla, okružena svojom porodicom", ističe muškarac.

Tada se uključuje glas koji govori: "S demencijom se ne umire samo jednom. Umire se opet i opet i opet. Zbog toga ćemo u Društvu za Alchajmerovu bolest biti s vama opet i opet i opet."

Gledaoci su prigovorili da je reklama preterano uznemirujuća, uvredljiva i neodgovorna.

Uprkos svemu, reklama je ipak odobrena.

Društvo za Alchajmerovu bolest je saopštilo da je "od samog početka bilo svesno da bi kampanja o realnosti demencije bila osetljiva i potencijalno izazovna za neku publiku" i pristupilo kampanji sa dužnom pažnjom. Dobrotvorna organizacija je objasnila da je scenario napisala osoba koja je izgubila oca od demencije pre 18 meseci.

Prilikom odobravanja oglasa uzeto je u obzir da je Alchajmerovo društvo autoritet po ovom pitanju i da je pružalo podršku osobama koje žive sa Alchajmerovom bolešću i ulagalo u istraživanje ove bolesti.

ASA je priznala da oglašavanje, posebno pozivanje na smrt, može imati značajan emocionalni uticaj na širu publiku.

"Pominjanje umiranja 'iznova i iznova i iznova' će verovatno izazvati značajnu uznemirenost kod nekih ljudi sa Alchajmerovom bolešću, posebno kod onih koji su nedavno dijagnostikovani. Međutim, smatrali smo da oglasi predstavljaju tačan i osetljiv prikaz stvarnosti bolesti", objasnili su.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: