Aktuelno 6

29.05.2024.

11:26

Šest zemalja želelo da odustane pred finale Evrovizije?

EBU je za dlaku izbegao evrovizijski skandal svih vremena jer je navodno šest zemalja razmišljalo da se povuče iz takmičenja i to samo 25 minuta pre početka finala.

Izvor: B92.net

Šest zemalja želelo da odustane pred finale Evrovizije?
Profi

Podeli:

Kako je preneo Wiwibloggs pisanje norveškog portala VG šest zemalja želelo je da se povuče sa ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije, a to su Švajcarska, Norveška, Grčka, Portugal, Irska i Velika Britanija, što bi rezultiralo velikim finalom od 19 zemalja.

To bi, navodi VG, bio "najveći evrovizijski skandal svih vremena".

Međutim, grčki emiter ERT demantovao je da su planirali da se povuku. Govoreći za veb stranicu Eurovisionfun, naveli su: "Nikada nismo razgovarali ili razmišljali o povlačenju iz takmičenja iz bilo kog razloga. Objava sajta VG je netačna barem kada je u pitanju Grčka.

Navode je demantovala i Švajcarska, zemlja koja je i odnela pobedu.

Šef švajcarske delegacije Iv Šiferle rekao je: "Nije bilo razgovora o povlačenju švajcarske delegacije iz takmičenja", rekao je on za Blick. Zbog njegove izjave, veruje se da su umetnici, a ne delegacije, vršili pritisak da se povuku. Kada je Špigl pitao Nema o povlačenju iz finala, on je odgovorio: "Mislim da nema smisla pričati o tome u ovom trenutku".

Ipak, neki takmičari su potvrdili navode ovog sajta. Magnus Børmark, gitarista norveškog benda Gate, potvrdio je da nije prisustvovao probi parade zastava na dan finala zbog hitnog sastanka sa EBU. Na toj probi nedostajali su i Grkinja Marija Sati, irski predstavnik Bambi Tag i Švajcarac Nemo, piše Wiwibloggs.

"Do poslednje sekunde smo raspravljali da li treba da se povučemo. Mnogi od nas su reagovali na to što je Izrael dobio priliku da iskoristi Evroviziju kao politički instrument", rekao je Magnus.

On dodaje: "Naša zajednička tačka je bila da nismo želeli da učestvujemo na Pesmi Evrovizije da se koristi kao deo izraelske ratne propagande."

"Činilo se kao da postoji jedan skup pravila za Izrael, a drugi za sve ostale", rekao je Magnus. "Nešto nije u redu kada to doživite. Umetnici ne bi trebalo da imaju krizni sastanak sa EBU", kaže on.

Švedski list Aftonbladet piše da je "ceo poslednji dan postao jedan dug krizni sastanak" za EBU i domaćina emitera SVT.  Nejasno je šta je pregovarano i zašto je šest zemalja na kraju ipak smatralo učešće prihvatljivim.

Podsetimo, uoči ovogodišnjeg finala, diskvalifikovan je predstavnik Holandije Joost Klein.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

22 h

Podeli: