Aktuelno 8

21.05.2024.

12:15

Rasprava ginekologa i nebinarne osobe: "Da li idete kod urologa ili ginekologa?" VIDEO

Nakon Evrovizije zbog pobednika Nema, koji je nebinarna ličnost, povela se velika polemika o ljudima koji se tako izjašnjavaju, a među njima je i Valerijan Savić iz Srbije.

Izvor: B92.net

Rasprava ginekologa i nebinarne osobe: "Da li idete kod urologa ili ginekologa?" VIDEO
Printscreen/ TV Prva

Podeli:

Valerijan je bio gost TV Prva, a svoje stavove je takođe izneo i ginekolog Vanja Milošević.

"U mom ličnom slučaju jeste "on", "ona", "oni". Koristim sve zamenice, tako da zaista nije bitno. Nebinarnost su identiteti koji spadaju između muškog i ženskog. Želim da naglasim, jeste da nije potreban nikakav drugačiji tretman. Potrebno je da nebinarne osobe tretiramo isto kao i druge osobe, sa poštovanjem. Jedino je bitno da svaku osobu pitamo koje zamenice koristi. Možemo da koristimo muški i ženski rod i zamenicu "ono"", navodi Valerijan.

Ginekolog Milošević rekao je da pokušava da shvati i upitao da li bi otišao kod urologa ili ginekologa.

Na to Valerijan dodaje da je osoba muškog pola.

"Ja se osećam u skladu sa svojim polom, ja sam osoba muškog pola i to je moja velika privilegija, što se pre svega osećam   u skladu u svojim polom jer ne poznajem probleme koje poznaju žene po pitanju menstrualnog siromaštva, ginekoloških problema", odgovora na pitanje Valerijan.

"Dakle vi se osećate polno kao muškarac, a rodno ste ni tamo ni ovde", kazao je Milošević.

"Mi smo pre 30 godina, osobe koje bi se tako osećale, ne bih da budem grub, ali vodili smo ih u druge ustanove da bi se ustanovilo šta su. Sad je to dozvoljeno da se priča javno o tome", dodaje doktor.

Valerijan je naveo i da je Svetska zdravstvena organizacija navela 40 varijacija interseks osoba, a doktior Milošević je odgovorio na "pozivanje na bilo kakvu organizaciju, posebno koja ima prefiks da polaže prava na zdravlje cele planete ne bih uzmao za ozbiljno jer praksa to demantuje".

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: