Aktuelno 9

14.05.2024.

16:29

Burno posle Evrovizije, EU podnosi žalbu

Prema pravilima EBU, samo zastave zemalja učesnica i zastave ponosa dozvoljene su unutar mesta takmičenja.

Izvor: Večernji.hr

Burno posle Evrovizije, EU podnosi žalbu
Profimedia

Podeli:

Evropska unija podnela je zvaničnu žalbu organizatorima Evrovizije zbog zabrane učesnicima da mašu zastavom Unije na finalnom nastupu prošle subote.

Žalba je usledila nakon što je političar Dorin Frasineau iz stranke Savez liberala i demokrata za Evropu rekao da mu je zabranjen ulazak na Evroviziju sa zastavom EU.

Možda vas zanima

Šta sad?

Bejbi Lazanja neće

Bejbi Lazanja je otkrio nakon drugog mesta na Evroviziju da li će se ponovo prijaviti na Doru, hrvatski izbor za evropsko takmičenje.

13:13

14.5.2024.

48 d

"Ovakvi postupci bacaju senku na ono što bi trebalo da bude radosna prilika za ljude širom Evrope", napisao je potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU).

Prema pravilima EBU, samo zastave zemalja učesnica i zastave duginih boja su dozvoljene unutar mesta takmičenja.

Portparol EBU je rekao da je politika zastave ove godine ostala ista kao 2023. godine.

"Pošto je EU meta zlonamernih i autoritarnih aktera, odluka EBU je doprinela diskreditovanju simbola koji ujedinjuje sve Evropljane", naveo je Šinas u svojoj žalbi, u kojoj je od emitera tražio da objasni razloge za odluku.

"Nedoslednost u stavu EBU-a naterala je mene i milione gledalaca da se zapitaju šta i ko predstavlja Evrosong", rekao je Šinas.

"Evropska komisija će vrlo jasno staviti do znanja da nema razloga da se ova zastava zabrani, u stvari, mi bismo ohrabrili EBU da dozvoli i osigura da se ista istakne", rekao je portparol Evropske komisije Erik Mamer novinarima u ponedeljak popodne.

Možda vas zanima

U izjavi za Bi-Bi-Si, EBU je rekao da je politika zastave dogovorena sa SVT, švedskim emiterom i domaćinom ovogodišnjeg takmičenja, ali su naglasili da ne sadrže eksplicitnu odredbu o zabrani zastava EU.

"Nikada nije postojala eksplicitna zabrana zastave EU u pisanoj politici", rekao je portparol EBU.

Ova odluka je samo jedna u nizu kontroverzi koje su obeležile ovogodišnje takmičenje. Izbacivanje holandskog učesnika Josta Klajna u poslednjem trenutku, napetost oko prisustva Izraela na takmičenju, neprikazivanje palestinskih simbola u direktnom prenosu, ali i zabrana nebinarnih zastava.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

19 h

Podeli: