Aktuelno 6

13.05.2024.

16:31

Bejbi Lazanja kao Konstrakta? ANKETA

Od završetka Evrovizije i pobede Švajcarske počela je polemika – da li bi trebalo o pobedniku da odlučuje samo publika.

Izvor: B92.net

Bejbi Lazanja kao Konstrakta? ANKETA
EPA-EFE/JESSICA GOW

Podeli:

Ova nova-stara dilema javila se nakon što je pobedu na Evroviziji ove godine odnela Švajcarska i to zahvaljujući velikom broju poena od stručnog žirija.

Na drugom mestu bila je Hrvatska, koja je dobila najviše glasova publike, dok je pobednik takmičenja Nemo po broju glasova publike bio na "tek" petom mestu.

Prema dobijenim glasovima, Hrvatskoj je dodeljeno 337 poena, a Švajcarskoj je priopalo 226. Međutim, švajcarski predstavnik je od žirija dobio 365 poena, dok je Baby Lasagna iz Hrvatske dobio 210 poena i on je prema oceni žirija bio treći. Drugo mesto je prema ocenama žirija pripalo Francuskoj.

Podsetimo, o plasmanu u finale odlučivali su samo glasovi publike. U prvom polufinalu, kada se takmičila Hrvatska, bila je prva po broju glasova. Švajcarska je u drugom polufinalu zauzela četvrto mesto, a prvi je te večeri bio Izrael.

Sve ovo i jesu razlozi nezadovoljstva publike nakon pobede pesme iz Švajcarske i otud i dilema o tome ko bi trebalo da odluči pobednika. Mišljenja su naravno podeljena, iako je, reklo bi se, u ovom trenutku više onih koji su za ukidanje žirija, što je do 2009. godine i bio slučaj.

Ko odlučuje o pobedniku?

Način glasanja koji gledamo posledjnih godina uneo je novu vrstu neizvesnosti jer se zna da nakon glasova žirija sve može da se promeni zbog glasova publike. A publika može da bude surova i da vam 0 poena, kao što je to u slučaju Velike Britanije.

Sistem glasanja u finalu da 50 odsto dolazi od žirija, a 50 odsto od publike, vrlo slikovito pokazuje kako ukusi publike i žirija mogu da se razlikuju. Ove godine su Hrvatska i Švajcarska bile blizu, presudila je koja "dvanaestica" više za Nema, ali postoje i primeri kada su rezultati različitiji. Ove godine, o pobednika je praktično odlučio žiri, ali imamo i obrnute primere.

Profimedia

Imamo primer srpske predstavnice 2022. godine, Konstrakte, koja je osvojila 5. mesto u finalu, ali zahvaljujući publici. Prema glasanju porukama bila je četvrta, dok je prema glasovima žirija bila čak 11. Iste godine, pobednik je bila Ukrajina, koja je osvojila najviše glasova gledalaca, dok ju je žiri stavio na četvrto mesto.

Tu je i primer Norveške (Dankan Lorens, Arcade) koja je pobedila 2019. zahvaljujući glasovima publike, jer je prema oceni žirija ubedljivo tada prva bila Severna Makedonija (Tamara Todevska, Proud).

loader

U anketi koju smo postavili nakon finala Evrovizije, 80 odsto čitalaca glasalo je da bi trebalo ukinuti žiri na Evroviziji (1168 glasova), dok je njih 288, odnosno 20 odsto reklo da je mišljenje struke ipak bitno.

Kolumnista i novinar Milivoje Čolić je za Tv Prva naveo da smatra da bi trebalo samo publika da glasa jer bi "možda bilo manje skandala".

"Publika neka bira i to je to", rekao je on.

Na drugoj strani, pak, analitičar Ognjen Gogić rekao je da bi ipak trebalo zadržati glasove žirija na ovom takmičenju.

"Postojalo je blokovsko glasanje pa je žiri izbalansirao, a bilo je puno tih fora pesama, zbog glasova. Ozbiljnije se shvatilo takmičenje kada se vratio žiri pa je to bio i povratak autora kao što su Lorin, Dankan Lorens (pobednik 2019). I ovogodišnji pobednik dobio je nagradu za najbolju kompoziciju od muzičkih stručnjaka", rekao je Gogić.

On je dodao i da publika i te kako kroz glasanje šalje određene poruke.

"Ove godine imali smo nastupe koji su bili eksplicitniji, ali su i dobili malo glasova piblike, to je poruka da publike da ne želi da gleda to", rekao je on.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Ako se osvrnemo na plasman Srbije, zauzeli smo 17. mesto, a zbiru, smo mali 54 poena. Od toga je 32 od publike, a 22 od stručnog žirija.

A upravo to da li odlučuje žiri ili publika bila je dilema nakon izbora predstavnika Srbije na Evroviziji. Ukupni pobednik bila je Teya Dora, koja je dobila i najviše glasova žirija, ali pobednik publike bila je Breskvica.

Na koji način će se sledeće godine birati predstavnik Srbije još nije poznato, a koliko će se polemika o glasanju nastaviti kada se trenutak izbora približi možemo samo da pretpostavimo.

Izvor: Prva

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: