Aktuelno 5

07.05.2024.

17:37

Policija opkoljava Malme, dižu se dronovi zbog Evrovizije FOTO

Uoči početka takmičenja za Pesmu Evrovizije u švedskom gradu Malmeu pojačane su mere bezbednosti.

Izvor: B92.net

Policija opkoljava Malme, dižu se dronovi zbog Evrovizije FOTO
EPA-EFE/Johan Nilsson

Podeli:

Policija je saopštila da će tokom trajanja takmičenja u gradu biti korišćene posebne kamere i dronovi.

"Kamere će nam omogućiti da u realnom vremenu stvorimo veoma dobru sliku o tome šta se dešava u delovima  gde se održava Evrovizija, sa ciljem da prikupimo informacije o strateški važnim mestima, da znamo koliko policajaca treba rasporediti na određenu lokaciju i da budemo u mogućnosti da brzo intervenišemo ako dođe do incidenata", rekao je Džimi Lindin koji je u policiji glavni za nadzorne kamere.

Međutim, švedska policijska uprava saopštila je da obožavaoci takmičenja za Pesmu Evrovizije ne bi trebalo da budu zabrinuti zbog visokih mera bezbednosti i tenzija nakon izbijanja rata u pojasu Gaze.

Portparol švedske policije, Džimi Modin, je sa druge strane kazao novinskoj agenciji PA da se mere prvenstveno odnose na bezbednosne službe, te da se na skali od jedan do pet, Švedska nalazi na četvrtoj tački pretnje od terorizma, preneo je Standard.

"I naravno, ovo uključujemo u naš rad na planiranju merabezbednosti koje preduzimamo, ali je važno napomenuti da nema direktne pretnje Evroviziji", rekao je Modin. 

EPA-EFE/Johan Nilsson

On je dodao da se očekuje protest podrške Palestini u četvrtak, kada će nastupati predstavnica Izraela Eden Goldan. 

Ipak, Modin nije želeo da precizira broj policajaca koji će biti na ulicama Malmea tokom takmičenja.

Ranije je najavljeno da će u pomoć švedskoj policiji priteći kolege iz Danske i Finske.

Događaj se održava u Malme Areni, a policija je povećala nivo bezbednosti i proširila bezbednosne mere. Kako je ranije navedeno, očekuje se da će oko 100.000 ljudi prisustvovati ovom događaju.

EPA-EFE/Johan Nilsson

Krajem aprila švedski javni servis SVT objavio je izveštaj o pretnjama povezanim sa održavanjem muzičkog takmičenja u Švedskoj  te da su mogući sajber napadi i građanska neposlušnost. 

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: