Promo

02.08.2024.

10:03

Najčešći problemi kod začeća i saveti za njihovo rešavanje

Procesi začeća i trudnoće mogu biti podjednako uzbudljivo i opterećujuće iskustvo.

Izvor: B92.net

Najčešći problemi kod začeća i saveti za njihovo rešavanje
YanLev Alexey/Shutterstock

Podeli:

Milioni ljudi širom sveta imaju iste izazove kada je u pitanju začeće, pa se može reći da problemi sa istim nisu nimalno neuobičajena stvar.

Rasprostranjenost ovog problema nam govori mnogo toga, a paralela koja sve ljude povezuje, jeste uglavnom određeni način života koji nam je postao neizbežan. Brojni stresori, nezdrava hrana puna aditiva, nedostatak brige o mentalnom zdravlju, mogu značajno uticati na ovaj, ali i druge aspekte zdravlja.

Postoje brojni zdravstveni problemi za koje se sazna tek prilikom testova za proveravanje plodnosti, hormona i opšteg reproduktivnog zdravlja. Zbog toga su redovni pregledi važni, a pogotovo u slučaju kada pokušavate da dobijete dete.

Provera plodnosti kod žena

Prvi pregled koji se obično obavlja, jeste kod same žene. Postoje različiti uzroci neplodnosti, počev od poremećaja u ovulaciji koji uključuju sindrom policističnih jajnika, potom različite pojave na materici ili grliću, kao i upalu jajovoda, endometriozu i druge.

Drugi uzroci mogu biti i poremećaji u ishrani, kao i preterano vežbanje, što je slučaj kod žena koje se bave sportom. U slučajevima kada izostaju menstruacije, potrebno je obaviti pregled, ali i preispitati svoj način života, da li imamo dovoljan unos potrebnih vitamina, proteina i zdravih masti.

Provera plodnosti kod žena uglavnom uključuje proveru menstrualnih ciklusa, testove krvi kako bi se proverili nivoi hormona, kao i broj potencijalnih preostalih jajnih ćelija u jajnicima. Potom se radi ultrazvučni pregled, a po potrebi i zahvati poput laparaskopije.

Muškarci moraju obaviti pregled kod urologa

Uzroci muške neplodnosti mogu biti različiti, a uključuju različite probleme sa hormonima, genetske bolesti, ali i druge zdravstvene indikacije koje ne moraju imati direktne veze sa reproduktivnim organima.

Pored unutrašnjih stanja, određeni faktori u okolini mogu značajno uticati na plodnost kod muškaraca, poput izloženosti pesticidima, zračenju ili nekim drugim hemikalijama. Takođe, lekovi koji tretiraju određena stanja poput visokog krvnog pritiska ili depresije mogu znatno uticati na ovaj aspekt.

Posete urologu su za to ključne, iako je to kod muškaraca često tabu tema. Kada je u pitanju urolog Beograd ima veliki broj stručnjaka, pa se možete opredeliti za preglede sa najinovativnijom tehnologijom kako biste što preciznije ustanovili problem i posvetili se začeću.

Pregledom kod urologa, uz pomoć ultrazvučne dijagnostike, mogu se identifikovati problemi koji prouzrokuju određena stanja, a mogu se i odraditi različiti laboratorijski testovi.

Posvetite se zdravlju – ulje crnog kima kao pojačanje za imunitet

Priče o imunitetu definitivno nisu uzaludne i treba ih shvatati ozbiljno, čak i kada nismo bolesni, a pogotovo kada postoje naznake disbalansa u organizmu.

Kada je u pitanju plodnost, ali i bilo koja druga zdravstvena indikacija, uvek se počinje od imuniteta. Kada je zdravlje organizma dovedeno do optimuma, možemo se pozabaviti i svim ostalim stvarima sa dnevnog reda.

Ulje crnog kima jako dobro utiče na opšte zdravlje i imunitet, zato što sadrži antioksidanse koji imaju sposobnost smanjenja upala u telu, ali i štite ćelije od potencijalnih oštećenja.

Određena istraživanja su pokazala da ulje crnog kima pomaže kod povišenog krvnog pritiska, što znamo da je problem mnogih muškaraca. Ulje crnog kima pomaže i da se snizi nivo šećera u krvi, ali pomaže i kod astme, dok je posebno korisno kada su u pitanju alergije.

Podeli:

Možda vas zanima

Podeli: