Promo

02.08.2024.

18:53

Dečji zdravstveni problemi koji su roditeljska briga

Izborom da postanete roditelji nesvesno ste preuzeli i ulogu lekara, iako to niste znali u startu.

Izvor: B92.net

Dečji zdravstveni problemi koji su roditeljska briga
New Africa/Shutterstock

Podeli:

Šalu na stranu, vrlo je važno obraćati pažnju na ključne stvari prilikom detotovog odrastanja, kako biste bili sigurni da njegovo razvijanje teče onako kako treba.

Potrebno je da barem budete informisani o tome kako teku različite razvojne faze i kada bi trebalo da ih dostigne. Naravno, ukoliko nije sve savršeno i kao po knjizi, ne znači da je to razlog za brigu, već da samo treba pripaziti, a tek onda kada primetite da potencijalno nešto nije u redu, uključiti i pravog lekara.

Ipak, za neke stvari je naprosto zadužena i genetika ili okolnosti, pa je određene zdravstvene probleme koji su česti potrebno ispravljati u hodu, ali je presudan kontinuitet.

Grčevi kod beba – kako im olakšati?

Grčevi kod beba su neprijatan, ujedno i prvi problem s kojim se susrećete kao roditelji, a nemoguće ih je izbeći. Ipak, kada prođe ova faza, položili ste test i spremni ste da pređete na naredni nivo.

Grčevi kod beba se dešavaju između podoja, u trenucima kada stomak pokušava da svari hranu. S obzirom na to da se organi tek prilagođavaju ishrani, normalno je da će grčevi biti svakodnevna pojava prvih par meseci.

Svaka beba reaguje drugačije, a potrebno je da se prepozna šta joj najviše odgovara. Generalni savet jeste da postoji umirujuće okruženje, da joj bude toplo, da je ljuljate nežno, dok posebno prija kada stoji prislonjena na grudima, slušajući mamine otkucaje srca.

Takođe, savetuje se i blaga masaža stomaka, ali da to bude barem sat vremena pre obroka, kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu.

Proteza za zube kao rastući trend

Sve se više ukazuje na zdravlje zuba i načine na koje možemo unaprediti njihov izgled. Naravno, najpopularnije rešenje, koje je tokom poslednje decenije i postalo trend među tinejdžerima, jeste proteza za zube.

Naravno, pored održavanja lepog estetskog izgleda zuba, što podrazumeva popravljanje i poravnanje, postoje i druga, ozbiljnija stanja, koja se protezom za zube mogu rešiti. Neke od njih obuhvataju nepravilan zagrižaj i poziciju vilica.

Stomatolozi preporučuju period od 10. do 14. godine kao idealan za nošenje fiksne proteze, pa je zbog toga proces najčešći u tinejdžerskom dobu. Tada se već završava period rasta zuba, pa će efekat biti najbolji.

Ovo podrazumeva investiciju koja će verovatno na više polja poboljšati zdravlje zuba i vilice, naravno uz razgovor s izabranim stomatologom i slušanje njegovih preporuka, a ne samo tinejdžerskih vapaja za uklapanjem u društvo.

Skolioza i problemi s držanjem

Mnogi tinejdžeri imaju problema s takozvanom krivom kičmom, bilo da je u pitanju loše držanje ili neki drugi zdravstveni problem, poput skolioze.

U tom periodu je, kao i kada su u pitanju fiksne proteze, važno reagovati, kako bi se najefikasnije rešio problem. Morate obraćati pažnju na to kako dete hoda, da li krivi stopala ka unutra ili prema spolja, kako sedi i stoji.

Skolioza je jedan od najčešćih problema, a podrazumeva da je krivina kičmenog stuba veća od 10 stepeni. Kada se u razgovoru s doktorom ustanovi da je u pitanju skolioza, lečenje se uglavnom usmerava ka različitim vežbama.

Dete se za lečenje skolioze često upućuje na korektivnu gimnastiku, gde je vrlo važno da mu budete podrška da konstantno vežba i radi na svom zdravlju. Ne bi bilo loše da obavite razgovor, ali je podjednako bitno da budete i učitelj ili učiteljica u neku ruku i ispravljate im držanje kada god primetite da je nepravilno.

Podeli:

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: