Promo

28.05.2024.

11:06

Visokorizične trudnoće – šta sve treba da znate?

Prepreke sa kojima se suočavaju mnoge žene od pokušaja začetka trudnoće, pa sve do porođaja, mogu biti jako demotivišuće i stresne.

Izvor: Promo

Visokorizične trudnoće – šta sve treba da znate?
Shutterstock/fizkes

Podeli:

Nije nimalo neuobičajeno da potpuno zdrave žene imaju problema da ostanu u drugom stanju, a to se može pripisati mnogim faktorima.

Savremeni užurbani način života i stres koji on sa sobom donosi samo su jedan od njih, a sastavni su deo svačije realnosti. Međutim, za mnoge druge žene prognoze su mnogo kompleksnije i mogu imati veze sa udruženjim hroničnim oboljenjima koje imaju.

Razvoj medicine omogućava sve veći broj testova i provera koje mogu da se odrade kada uđete u ovaj izazovan, ali na kraju dana lep proces. Iako visokorizične trudnoće zvuče kao teška etiketa, ne treba da se obeshrabrite, ali imajte na umu da ćete morati da vršite mnoga testiranja da biste bile sigurne da će sve biti u redu.

Dijagnoze sa onkologije i trudnoća

Prošli ste verovatno najteži period svog života boreći se sa ovom bolešću – kako dalje? Hrabro ste nastavili i težite ka tome da zasnujete porodicu, ali šta je ono što morate znati pre toga?

Iako je poznato kod pacijentkinja sa onkologije da terapija može uticati na promene u reproduktivnom potencijalu, hladne glave počnite sa posetama lekaru. Da li ćete ostati u drugom stanju zavisi od vrste tumora, starosti u vreme kada je otkriven i različitih lekova koji mogu uticati na jajnike i plodnost.

Ako želite ispitati svoje mogućnosti, za pacijentkinje sa onkologije Beograd je najbolji izbor, gde postoji mnogo stručnjaka koji će se posvetiti slučaju i proceniti rizik.

I zapamitite da je začetak trudnoće nakon onkoloških dijagnoza moguć u zavisnosti od brojnih faktora, te da iako se trudnoće mogu voditi kao visokorizične, uspešnost istih je u velikom procentu uspešan.

Biopsija grlića materice radi se pre začeća

Neizostavan deo procesa pre začeća je upravo biopsija grlića materice koji omogućava da se uzorkom tkiva provere sve potencijalne promene koje odskaču od normalnih.

Ukoliko ste ranije imali nekih promena u toj regiji, veoma je važno da pre pokušaja začeća utvrdite da li ima eventualnih promena koje mogu uticati na to.

Ceo proces se vrši u toku ginekološkog pregleda, gde se skalpelom uzima uzorak tkiva koji će se odneti na analizu. Kada dobijete rezultate biopsije grlića materice i kada ih ginekolog protumači, znaćete da li ste spremni za naredni korak.

A ako za to postoje opravdani razlozi, u slučaju da promene postoje i da dođe do začeća, trudnoća može biti označena kao visokorizična što podrazumeva samo intenzivnije praćenje i nadzor lekara.

Naravno, ukoliko niste imali ovih problema i ginekolog ne smatra da je potrebna biopsija grlića materice uzimajući u obzir druge nalaze koji su čisti, važni su redovni ginekološki pregledi.

Intenzivno praćenje razvoja bebe po mesecima

Ukoliko ste ispunili zajedničku veliku želju i nakon svih analiza i teških, ali i lepih devet meseci doneli na svet jedno malo biće, i posle rođenja imate druge, nove zadatke. Oni će, posle ovih prethodnih, biti nešto drugačiji sada kada je beba tu.

Važno je pratiti razvoj bebe po mesecima. Naravno, ne razvijaju se sva novorođenčad istim tempom, ali na neka opšta pravila bi trebalo da se obrati pažnja, kako biste bili sigurni da je sve u redu ili kako biste na vreme potražili stručnu pomoć ukoliko je to potrebno.

U prvom periodu nakon porođaja, beba se razvija intenzivno, pa je obično slučaj da do petog meseca ona bude duplo teža nego što je to bilo na rođenju, dok se kada napuni godinu dana očekuje da ima čak trostruko veću težinu nego na rođenju.

Praćenje razvoja bebe po mesecima će učiniti da se zapitate gde vreme leti, pa zbog toga uživajte i cenite svaki trenutak, pa i one iz prošlosti koji su doveli do života koji sada živite.

Podeli:

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: