Prevencija 0

10.10.2024.

9:50

Samopregled glavu spasava: Ukoliko napipate promenu na dojci, odmah kod lekara VIDEO

Prema statistici, rak dojke je izlečiv u 85 odsto slučajeva ukoliko se otkrije na vreme, a evo kako da uradite samopregled.

Izvor: B92.net/TV Prva

Samopregled glavu spasava: Ukoliko napipate promenu na dojci, odmah kod lekara VIDEO
Genius2009/Shutterstock

Podeli:

U Srbiji od raka dojke svake godine umre oko 1.700 žena i to je drugi, vodeći uzrok smrtnosti u ženskoj populaciji.

Ukoliko se rak otkrije u ranoj fazi, šanse za izlečenje su velike. Lekari sve vreme apeluju na žene, pre svega one starije dobi i kod kojih je neko u porodici već imao to oboljenje, dok ostalim savetuju da urade samopregled.

Statistika kaže da u 85 odsto slučajeva je rak izlečiv ukoliko se otkrije na vreme, a kako treba se radi samopregled, demonstirala je na novinarki TV Prve ginekolog, dr Slađana Raović.

"Pred ogledalom ili ispod tuša, treba jednu ruku treba podignuti iznad glave, a onda vrhovima prstiju druge ruke treba opipati celu dojku. Prvo spoljašnji deo, a onda celu dojku. Dakle, vrhovima prstiju da bi se osetilo da li postoje neke promene, izbočine", pojasnila je doktorka, pa dodala:


"Nakon toga obavezno treba ispipati pazušne jame, kako bi se proverilo da  nisu uvećani limfni čvorovi. Kada uradimo samopregled, znači celu dojku treba intenzivno prepitatti, nakon toga treba proveriti kakve su bradavice, da li postoji bilo kakav iscedak iz njih".

Dr Raović je istakla da u slučaju da primeti bilo kakvu promenu, žena treba odmah da se javi lekaru.

"Pregled dojke je potrebno raditi već posle 20 godine, i to jednom mesčno. Nije teško, to je 10 minuta.", navela je doktorka.

Savetovala je da se samopregled radi pod tušem.

"Tako lakše klizi ruka i lakše može da se primeti bilo kakva promena na koži. Može i pred ogledalom, pa da se podignu obe ruke istovremeno, da se proveri kakva je simetrija, mada često žene imaju jednu, blagu, asimetriju dojki, ali da li postoji neka veća asimetrija, da li postoje izbočine i da li postoje neke promene na koži", objasnila je doktorka. 

Ipak, prema njenim rečima, samopregled nije zamena za ultrazvuk ili neki drugu dijagnstičku metodu.

"On služi kao jedna vrsta skrininga i već posle 20 godine može da se radi, a nakon 40 je potrebna i mamografija", rekla je dr Raović.

Više o tome pogledajte u videu ispod.

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: