Prevencija 0

02.10.2024.

18:07

Lekari tvrde: Ove vrste biljnih čajeva snižavaju krvni pritisak

Krvni pritisak i nivoi anksioznosti mogu biti u uskoj vezi jer stres i anksioznost mogu izazvati skok krvnog pritiska.

Izvor: Index.hr

Lekari tvrde: Ove vrste biljnih čajeva snižavaju krvni pritisak
Shutterstock/WIROJE PATHI

Podeli:

Upravljanje ovim aspektima zdravlja ključno je za opšte blagostanje, i iako možemo uzimati lekove da ih držimo pod kontrolom, nešto jednostavno kao što je ispijanje toplih napitaka takođe može donekle pomoći.

Mnogi topli napici, kao što su biljni čajevi, imaju umirujuća svojstva koja pomažu u smanjenju anksioznosti i podstiču odmor. S druge strane, mnoga od ovih pića mogu pomoći u prirodnom snižavanju krvnog pritiska. Lekar, dr Ralf Valdo, otkrio je tri odlične opcije.

Možda vas zanima

Prevencija

Kako podići nizak pritisak?

Nizak krvni pritisak može biti benigno stanje bez simptoma, ali ukoliko se ne prepozna na vreme i ne deluje u skladu s otkrivenim problemom, može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih stanja.

12:59

30.7.2024.

64 d

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj je poznat po tome što sadrži katehine, moćne antioksidante koji poboljšavaju protok krvi i promovišu bolje zdravlje srca. Takođe, sadrži L-teanin, koji je poznat po svojim umirujućim efektima.

"Zeleni čaj sadrži teanin, koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska i deluje kao jedinjenje protiv anksioznosti. Teanin podstiče vaše telo da proizvodi više GABA, serotonina i dopamina – umirujućih neurotransmitera koji poboljšavaju raspoloženje i ublažavaju anksioznost", kaže dr Valdo za SheFinds.

2. Čaj od kamilice

Čaj od kamilice sadrži flavonoide koji mogu poboljšati opšte zdravlje. Takođe može podstaći opuštanje i smanjiti anksioznost, što ga čini odličnim toplim napitkom za piće pre spavanja.

Možda vas zanima

"Čaj od kamilice je poznat po svojim umirujućim svojstvima. Sadrži apigenin, antioksidans koji se vezuje za određene receptore u vašem mozgu, što može da podstakne pospanost i smanji nesanicu. Topla šolja čaja od kamilice pre spavanja može da smanji krvni pritisak i nivo anksioznosti", objašnjava on.

3. Čaj od đumbira

Đumbir ima mnogo prednosti za naše zdravlje. Čaj od đumbira i kurkume sadrži antiinflamatorna jedinjenja, gingerol i kurkumin, koji mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

"Jedinjenja u đumbiru i kurkumi poboljšavaju cirkulaciju, pomažući slobodnijem protoku krvi. Đumbir i kurkuma takođe imaju anksiolitičke efekte, što znači da deluju kao prirodni lekovi protiv anksioznosti", zaključio je dr Valdo.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: