Prevencija 0

29.09.2024.

8:42

Ova stanja su znakovi ozbiljnih ginekoloških problema, ne ignorišite ih

Razgovor o intimnom zdravlju nekima može biti neugodan, ali ne bi smeo da bude. Važno je na registrovati tegobe, a zatim posetiti lekara.

Izvor: Index.hr

Ova stanja su znakovi ozbiljnih ginekoloških problema, ne ignorišite ih
PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Podeli:

Uočavanje početnih znakova i simptoma ključno je za ranu dijagnozu i lečenje. U nastavku navodimo pet simptoma koje nijedna žena ne bi smela da ignoriše.

Abnormalno krvarenje/iscedak

"Svaku vrstu abnormalnog krvarenja treba ispitati, ali krvarenje između menstruacija, krvarenje nakon odmosa ili krvarenje u postmenopauzi može biti znak raka grlića maternice, a može se pojaviti i kod drugih ginekoloških karcinoma", kaže ginekolog Narendra Pisal za Independent.

Kvržice ili čirevi

"Rak vulve često se manifestuje kao kvržica, izbočina ili čir koji se može lako napipati. Ako je kvržica uporna i ne nestaje, svakako se morate javiti lekaru", objašnjava dr. Pisal.

Uporan svrab

"Uporan svrab na intimnom delu mogao bi biti znak gljivične infekcije, ali ponekad je pretkancerogeni znak raka vulve. Ovo stanje se takođe može manifestovati  kao osetljivost vulve, bol ili osećaj peckanja", upozorava Pisal.

Nadutost

"Svi imamo dane kada se osećamo naduto, posebno u određenim trenucima tokom ciklusa, ali ako se stalno osećate tako, to može biti znak raka jajnika. Neke žene sa ovim simptomima opisuju da ne mogu da stanu u svoje pantalone, ali nisu primetile da su se ugijile. Mnoge čak kažu da je došlo do gubitka težine", kaže dr. Pisal.

Bol u stomaku

"Iako je većina žena možda navikla na bolove u stomaku, nakon 45. godine napad trbušne boli može biti znak raka jajnika i zato treba otići na pregled lekara. Pre 45. godine života, verovatnije je da će bolovi u stomaku biti daleko manje zloslutni, te mogu biti posledica infekcije ili drugog ginekološkog problema poput endometrioze, koji takođe zahtijeva pregled ginekologa", ističe lekar.

Ako osetite bilo koji od gore navedenih znakova upozorenja, važno je da ne paničite, ali i da odmah zakažete pregled kod svog ginekologa. 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: