Prevencija 0

28.09.2024.

9:06

Ovu grešku mnogi prave, a ona povećava rizik od raka za 50 odsto

Nova istraživanja pokazuju da osobe koje ne obraćaju dovoljno pažnje na oralnu higijenu imaju veći rizik za razvoj raka glave i vrata.

Izvor: blicžena.rs

Ovu grešku mnogi prave, a ona povećava rizik od raka za 50 odsto
Photoroyalty/Shutterstock

Podeli:

Istraživanja su dugo pokazivala da visoki nivoi bakterija povezanih sa oboljenjem desni mogu da povećaju rizik od karcinoma, kao i od dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Ali, do sada stručnjaci nisu znali koje to specifične bakterije koje vrebaju u ustima ljudi mogu da budu povezane sa rakom glave i vrata.

Američki naučnici otkrili su više od deset vrsta za koje kažu da povećavaju rizik od karcinoma skvamoznih ćelija glave i vrata, najčešćeg tipa, za 50 odsto, piše Daily Mail.

Istraživači tvrde da njihovi nalazi ističu da je važna oralna higijena - često se smatra da zube treba prati dva puta dnevno, čistiti koncem i redovno ići kod stomatologa.

Koautor studije i stručnjak za zdravlje stanovništva na Univerzitetu u Njujorku (NIU), profesor Ričard Hejs, rekao je:

"Naši rezultati daju još jedan razlog da zadržite dobre navike oralne higijene. Pranje zuba i čišćenje koncem mogu ne samo da pomognu u prevenciji parodontalne bolesti, već i da zaštite od raka glave i vrata".

Vodeći autor studije, dr Kvak, dodao je:

"Naši nalazi nude novi uvid u odnos između oralnog mikrobioma i karcinoma glave i vrata. Ove bakterije mogu da posluže kao biomarkeri za stručnjake da označe one sa visokim rizikom".
Povezanost bakterija i raka

Devet od 10 karcinoma glave i vrata počinje u skvamoznim ćelijama, prema kompaniji Macmillan Cancer Support.

Skvamozne ćelije su ravne ćelije slične koži koje pokrivaju sluzokožu usta, nosa, larinksa, štitne žlezde i grla.

Iako se najčešće dijagnostikuje kod starijih osoba, oralni karcinomi postaju sve češći kod mlađih ljudi.

Doktori kažu da bi iza porasta mogao da stoji humani papiloma virus (HPV), inače bezopasan, koji se prenosi seksualnim putem i kontaktom sa kožom.

U studiji istraživači su analizirali podatke o ishrani, načinu života i istoriji bolesti skoro 160.000 Amerikanaca. Od učesnika je traženo da isperu usta vodom za ispiranje i daju uzorke pljuvačke koji su potom testirani na broj i vrste prisutnih mikroba.

Tokom 15 godina praćenja, kod 236 učesnika je dijagnostikovan skvamozni karcinom glave i vrata.

Njihova oralna DNK mikroba je upoređena sa 458 učesnika koji nisu imali rak.

Takođe su uzeti u obzir faktori koji bi mogli da iskrive rezultate, istorija pušenja, starost i konzumiranje alkohola.

U časopisu JAMA Oncology istraživači navode da je otkriveno da 13 vrsta od stotina različitih bakterija koje se uobičajeno nalaze u ustima povećavaju ili smanjuju rizik od raka.

Ova grupa je bila povezana sa 30 odsto većom verovatnoćom razvoja bolesti.

U kombinaciji sa pet drugih vrsta koje se često viđaju kod bolesti desni, ukupan rizik je povećan za 50 odsto.

Međutim, dodali su da studija ne pokazuje direktnu vezu između bakterija i raka. Umesto toga, identifikuje povezanost.

Koautor studije i pomoćnik direktora za istraživanje stanovništva u svom Perlmutter Cancer Centru rekao je: "Sada kada smo identifikovali ključne bakterije koje mogu da dovedu do raka, planiramo da istražimo mehanizme koji im to omogućavaju i na koje načine je najbolje da interveniše".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

21 h

Podeli: