Prevencija 0

20.09.2024.

19:20

Pripazite: Spavanje u ovom položaju utiče na varenje i zdravlje srca

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Izvor: sensa.hr

Pripazite: Spavanje u ovom položaju utiče na varenje i zdravlje srca
Shutterstock/Gorodenkoff

Podeli:

Položaj spavanja izuzetno je važan svakome od nas i često je gotovo nemoguće zaspati ako ne spavamo na za nas uobičajeni način. Ipak, ako preferirate spavanje na boku, treba razmisliti kojoj strani dati prioritet, piše Well+Good, a prenosi Sensa.hr.

Postavljanje tela u optimalan položaj tokom spavanja na boku pomaže da smanjite bolove u kičmi, a čak je poznato da spavanje na boku pogoduje otvaranju disajnih puteva i može da reši problem hrkanja.

Možda vas zanima

Zanimljivo je da spavanje na boku utiče i na varenje, kao i na zdravlje srca, a strana na kojoj spavate imaće posebno izražen uticaj na ove dve kategorije.

Uprkos potencijalnim prednostima, spavanje na boku može da uzrokuje i neprijatnosti, kao što su bolovi u ramenima ili kukovima, posebno ako nije pravilno podržano jastucima ili dušekom.

Na kom boku bi trebalo da spavamo?

Zapravo ne postoji samo jedan tačan odgovor na ovo pitanje, nego zavisi od vašeg zdravstvenog stanja. Spavanje na boku ima uticaj na gastrointestinalni i kardiovaskularni sistem pa može da utiče na zdravlje želuca i srca.

Možda vas zanima

Leva strana pogodnija je za održavanje zdravlja želuca, posebno ako patite od refluksa kiseline. Takođe, postoje naučni dokazi koji potvrđuju da prioritet treba dati levoj strani i tokom trudnoće jer pospešuje protok krvi za majku i bebu.

Desna strana bolja je opcija za vas ako imate kardiovaskularne probleme. Ipak, nema dokaza da spavanje na ovoj strani može da pomogne u održavanju zdravlja srca ili da spreči probleme unapred.

Optimalan položaj spavanja je onaj najprijatniji

Postoji mnogo istraživanja koja podržavaju spavanje na boku u odnosu na spavanje na leđima ili stomaku ako želite da optimizujete disanje noću, ublažite hrkanje, smanjite određene bolove i poboljšate varenje. Ipak, ako nemate specifičan zdravstveni problem koji strogo nalaže određeni položaj spavanja, ne bi trebalo da budete strogo fokusirani na položaj.

Stručnjaci kažu da je kvalitet sna mnogo važniji za održavanje vašeg celokupnog zdravlja od položaja spavanja. To znači da je najbolji položaj za spavanje verovatno onaj u kojem ćete najlakše i najčvršće da zaspite.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: