Prevencija 0

17.09.2024.

8:05

Značaj vitamina B i najčešći simptomi njegovog nedostatka

Vitamin B utiče na raspoloženje, umor, razdražljivost, ali i celokupno mentalno zdravlje

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

Značaj vitamina B i najčešći simptomi njegovog nedostatka
Shutterstock/LumenSt

Podeli:

Kako ga uneti u organizam i zašto je vitamin B važan?

Vitamin B je grupa od osam esencijalnih vitamina, poznatih kao B-kompleks, koji igraju ključnu ulogu u različitim telesnim funkcijama, uključujući metabolizam, proizvodnju energije, formiranje crvenih krvnih zrnaca i održavanje zdravlja kože, nerava i mozga.

Ono što je specifično za vitamin B je da svaki od vitamina iz ove grupe ima određenu funkciju, a svi zajedno podržavaju metaboličke procese, nervni sistem, sintezu DNK i održavaju kožu, kosu i nokte.

Vitamini B-kompleksa su grupa od osam hranljivih materija važnih za održavanje zdravlja ćelija i održavanje energije.

Možda vas zanima

Kako funkcioniše svaki vitamin B, zašto je važan i gde ga ima?

Vitamin B1 (tiamin): pomaže telu da pretvori ugljene hidrate u energiju i održava funkciju nervnog sistema.

Vitamin B2 (riboflavin): Neophodan je za pretvaranje hrane u energiju, za zdravlje kože i vida.

Nedostatak vitamina B1 i B2 je retkost, a možete ih naći u integralnim žitaricama, testenini i pirinču, svinjskom, ribi i mahunarkama, uključujući crni pasulj i soju, orašastim plodovima i semenkama.

Vitamin B3 (Niacinamid): Nedostatak vitamina B3 može dovesti do pelagre, bolesti koja uzrokuje dermatitis i demenciju.

Vitamin B5 (pantotenska kiselina): ključan je za proizvodnju hormona i energije.

Možda vas zanima

Istraživanja pokazuju

Jedan vitamin pomaže u prevenciji demencije

Istraživanja pokazuju da bi jedan esencijalni vitamin mogao napraviti razliku u smanjenju kognitivnih sposobnosti i dugovečnosti mozga, a to je vitamin D.

7:59

9.9.2024.

9 d

Vitamin B6 (piridoksin): Neophodan je za sintezu neurotransmitera kao što su serotonin i dopamin, koji utiču na raspoloženje i mentalno zdravlje. Nedostatak može izazvati depresiju, razdražljivost i probleme sa spavanjem.

Namirnice bogate vitaminom B6 uključuju: živinu, ribu i meso, krompir i drugo skrobno povrće i voće, osim agruma.

Vitamin B7 (biotin): Često se povezuje sa zdravljem kose, kože i noktiju. Takođe igra ključnu ulogu u sintezi masnih kiselina i metabolizmu glukoze, dok nedostatak biotina može izazvati dermatitis, gubitak kose i nervne poremećaje.

Vitamin B9 (folna kiselina): ključan je za sintezu DNK i rast ćelija, a posebno je važan tokom trudnoće za razvoj nervnog sistema fetusa.

Nedostatak vitamina B9 se manifestuje umorom, problemima sa koncentracijom, razdražljivošću, glavoboljom, lupanjem srca, otežanim disanjem i promenama na koži, noktima...

Vitamin B12 (kobalamin): Neophodan je za sintezu DNK, formiranje crvenih krvnih zrnaca i funkcionisanje mozga. Nedostatak može izazvati ozbiljne neurološke poremećaje i anemiju. Najčešće obolevaju starije osobe, osobe sa gastrointestinalnim oboljenjima ili vegani.

Simptomi nedostatka vitamina B12 mogu uključivati umor, slabost, gubitak apetita, glavobolju, bledu kožu, lupanje srca, gubitak težine, čireve u ustima, utrnulost i peckanje u rukama i stopalima, i otežano disanje, probleme sa vidom i razdražljivost.

Najbolji izvori vitamina B12 su: goveđa džigerica, školjke, meso, uključujući ribu i živinu, jaja, kravlje mleko, sir.

Kako sprečiti nedostatak vitamina B

Najbolji način da se spreči nedostatak vitamina B je uravnotežena ishrana koja uključuje nemasne proteine, integralne žitarice, voće i povrće.

Simptomi koji su zajednički za sve nedostatke vitamina B-kompleksa mogu uključivati umor, mučninu, slabost mišića i promene na koži.

Nedostatak vitamina B12 i B9 može dovesti do anemije jer su neophodni u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Međutim, imajte na umu da je uvek najbolje da se konsultujete sa lekarom ili nutricionistom pre nego što počnete da uzimate suplemente, posebno ako imate specifične zdravstvene potrebe ili hronične bolesti.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: