Prevencija 0

08.09.2024.

21:57

Ovi naizgled bezazleni simptomi, mogu ukazivati na dijabetes

Pojačana žeđ, česta potreba za mokrenjem, talasi vrućine, nesanica i grčevi tokom noći, smatraju se simptomima dijabetesa.

Izvor: Klix.ba

Ovi naizgled bezazleni simptomi, mogu ukazivati na dijabetes
Shutterstock/9nong

Podeli:

Takođe treba biti oprezan ako se jave glavobolje i telesna težina naglo opadne.

Iako je tačan uzrok dijabetesa tipa 1 nepoznat, dijabetes tipa 2 se često povezuje sa faktorima kao što su gojaznost i nedostatak fizičke aktivnosti, iako se kaže da može biti i nasledan.

Rano prepoznavanje simptoma dijabetesa omogućava brzu medicinsku intervenciju. Iako ne postoji lek za dijabetes, dostupni su tretmani za ublažavanje simptoma.

Dijabetes je hronična bolest koja se javlja kada telo ne može pravilno da reguliše nivo šećera (glukoze) u krvi. Glukoza je važan izvor energije za telo, a nivo glukoze u krvi kontroliše hormon insulin, koji proizvodi pankreas.

Kod dijabetesa, telo ili ne proizvodi dovoljno insulina ili ne može efikasno da koristi insulin.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: