Prevencija 0

09.09.2024.

7:59

Jedan vitamin pomaže u prevenciji demencije

Istraživanja pokazuju da bi jedan esencijalni vitamin mogao napraviti razliku u smanjenju kognitivnih sposobnosti i dugovečnosti mozga, a to je vitamin D.

Izvor: Klix.ba

Jedan vitamin pomaže u prevenciji demencije
Shutterstock/fizkes

Podeli:

Prema opservacionoj studiji objavljenoj u Alchajmerovoj bolesti i demenciji, starije osobe koje su povećale unos vitamina D su imale 40 odsto manje šanse da razviju demenciju.

Studija je takođe otkrila mnogo o tome koliko pojedinačni faktori (npr. demografija, genetika, ponašanje) igraju važnu ulogu.

Možda vas zanima

Istraživači su procenili efekte izloženosti vitaminu D na učestalost demencije kod 12.388 starijih odraslih osoba (prosečne starosti 71 godina) iz skupa podataka Nacionalnog Alchajmerovog koordinacionog centra (NACC).

Svi učesnici su bili bez demencije na početku i dobili su jednu od sledećih kognitivnih dijagnoza:

  • Normalna spoznaja
  • Blago kognitivno oštećenje (MCI)

Pored toga, učesnici su podeljeni u grupu izloženu vitaminu D (tj., ljude koji su uzimali jednu od tri vrste suplemenata vitamina D — D2, D3 ili kombinaciju vitamina D i kalcijuma — pre početne vrednosti) i one koji nisu.

Gledajući demografiju, genetiku i bezbroj drugih faktora, uticaj izloženosti vitaminu D na učestalost i preživljavanje demencije varirao je od grupe do grupe na zanimljive načine.

Možda vas zanima

Najnovija studija otkriva

Muzika pomaže u prevenciji demencije

Najnovija studija otkrila je da starije osobe mogu da se sete poznate muzike, isto kao i mladi ljudi, ali da delovi njihovog mozga moraju da rade napornije da postignu taj cilj.

16:21

14.8.2024.

33 d

Izloženost vitaminu D bila je povezana sa 40 posto nižom stopom incidencije demencije nego bez izlaganja. Petogodišnja stopa preživljavanja za grupu izloženu vitaminu D takođe je bila 15 odsto veća od one bez izlaganja.

Od učesnika koji su razvili demenciju tokom 10 godina, 75 procenata nije bilo izloženo vitaminu D pre dijagnoze. Žene su bile u većem riziku od demencije od muškaraca, ali su takođe reagovale na povećani unos vitamina D 23 procenta bolje (žene izložene vitaminu D imale su 49 procenata nižu stopu incidencije od žena koje nisu bile izložene).

Nije iznenađujuće da su učesnici sa normalnom kognicijom na početku imali nižu stopu incidencije demencije od učesnika sa MCI.

Međutim, pojedinci sa MCI u grupi izloženoj vitaminu D i dalje su imali 33 procenta nižu incidencu od učesnika sa MCI koji nisu bili izloženi.

Stopa je bila ista kod nosilaca APOE e4 gena izloženih vitaminu D, njihova incidenca demencije je bila 33 procenta niža od nosilaca koji nisu bili izloženi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: