Prevencija 0

02.09.2024.

21:26

Devet faktora koji povećavaju rizik od razvoja bolesti srca: Obratite pažnju na njih

Bolesti srca jedan su od vodećih zdravstvenih uzroka smrti u svetu, zbog čega je posebno važno neprestano voditi računa o zdravlju srca, ali i celokupnoj dobrobiti organizma.

Izvor: Index.hr

Devet faktora koji povećavaju rizik od razvoja bolesti srca: Obratite pažnju na njih
Shutterstock/R Photography Background

Podeli:

Na povećanje rizika od razvoja bolesti mogu uticati različiti faktori, ali ovo su neki od najpoznatijih na koje treba obratiti pažnju i, ako se često pojavljuju, kontaktirati lekara.

Godine

Kako starite, povećava se rizik od srčanih bolesti. Arterije imaju tendenciju da očvrsnu i suze se tokom vremena, što može dovesti do stanja kao što je hipertenzija, takođe poznata kao visoki krvni pritisak, koji doprinosi srčanim bolestima, prenosi Health Shots.

Neredovno spavanje

Loše spavanje povezano je s većim rizikom od kardiovaskularnih problema. Neophodno je dobro spavati kako biste regulisali telesne funkcije, uključujući krvni pritisak i upalu, a oba su ključna za zdravlje srca.

Nedovoljna fizička aktivnost

Redovna fizička aktivnost jača srčani mišić, poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže u održavanju zdrave telesne težine, a sve to pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih problema. Međutim, način života koji podrazumeva dugo sedenje može povećati rizik od srčanih bolesti.

 

Visoki unos soli

Konzumacija previše soli može dovesti do visokog krvnog pritiska što može dovesti do bolesti srca. Visoki unos soli uzrokuje zadržavanje vode u telu, dodatno opterećujući srce i krvne sudove.

Pušenje i alkohol

Preterano pušenje i prekomerna konzumacija alkohola štetni su za zdravlje srca. Pušenje oštećuje krvne sudove, povećava krvni pritisak i smanjuje nivo kiseonika. Isto tako, preterano konzumiranje alkohola može da povisi krvni pritisak i pridonese gojenju.

Gojaznost

Prekomerna telesna težina ili gojaznost može da uzrokuje nakupljanje masnoće oko arterija, što može povećati rizik od razvoja stanja poput hipertenzije, dijabetesa i visokog holesterola, a sve to može uzrokovati probleme povezane sa srcem.

Izloženost stresu

Hronični stres povećava nivo kortizola što može povećati vaš krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Takođe, može povećati rizik od upale u vašem telu, povećavajući rizik od bolesti srca, prenosi Health Shots.

Porodična istorija

Genetika igra značajnu ulogu u srčanim bolestima. Ako neko u vašoj porodici ima istoriju bolesti srca, vaš rizik je veći.

Zato je važno biti svestan toga i razgovarati o tome sa svojim lekarom.

Ignorisanje očiglednih simptoma bolesti

Zanemarivanje i ignorisanje simptoma kao što su bol u grudima, otežano disanje ili nepravilan rad srca može odgoditi lečenje i pogoršati srčane probleme. Ako primetite bilo kakve neuobičajene znakove, odmah se javite lekaru radi pravovremenog lečenja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: