Prevencija 1

03.09.2024.

7:19

Čokolada i sedativi nisu dobra kombinacija: Ove greške mogu ugroziti život

Najčešće greške sa lekovima, neke mogu skupo da nas koštaju.

Izvor: Telegraf.rs/E klinika

Čokolada i sedativi nisu dobra kombinacija: Ove greške mogu ugroziti život
Shuterstock/Photo Contributor

Podeli:

Iako lekari i farmaceuti uvek ponavljaju da bi pre upotrebe nekog leka trebalo pažljivo pročitati uputstvo, mnogi to ne rade. Postoje i oni koji, bez obzira na to što im je izričito rečeno da ne piju antibiotik na prazan stomak, upravo to rade.

"Pojedini antibiotici ne smeju da se uzimaju sa kalcijumom ili sa hranom koja je bogata ovim nutritijentom, a generalni savet je da se lekovi ne piju na 'prazan stomak'. Dovoljno je uzeti makar jedan zalogaj" kaže dr Dave Walker, savetnik MedShadow Foundation.

Kako pretpostavljaju naučnici, želudačna kiselina poništava dejstvo lekova na bazi penicilina. Postoje i lekovi koji se uzimaju za vreme jela, kakav je slučaj sa diureticima. Uz lekove koji sadrže derivate teofilina (aminofilin za lečenje astme), kao sedative i lekove koji deluju na nervni sistem, ne bi trebalo piti čaj, kafa, ali ni jesti čokoladu. 

Poznato je da alkohol i lekovi nikako nisu dobra kombinacija, pa ipak, ima mnogo onih koji se na to ne obaziru, uvereni da će "rakija samo da umanji dejstvo leka". Ali, kako lekari navode, ne samo da će jedna čašic žestine da poništi dejstvo medikamenta, već može da izazove reakciju, koja može da ugrozi život.

Istraživači sa Boston University saopštili su da je 15 odsto osoba koje su ispitivali koristilo lekove za ublažavanje bola mnogo češće nego što je za to bilo objektivne potrebe. Upozorili su i na to da se u ovoj grupi nalaze osobe koje za svaki, čak i najmanji bol koriste analgetike i druge lekove sa ciljem smanjenja bola. Nisu, međutim, objavili detaljnije rezultate kod kog procenta postoji zavisnost i o kojim tačno medikamentima je reč.

Shutterstock/Johan Larson

Lekar određuje i vrstu i dozu leka, čak i kada je reč o sirupu za kašalj, a posebno pažljivi bi trebalo da budu srčani bolesnici, pre svega oni sa ugrađenim mehaničkim zalistkom, koji uzimaju antikoalgulantnu terapiju do kraja života. Odstupanja mogu da ugroze život (prevelika doza izaziva ozbiljno krvarenje, niska uzrokuje trombozu).

Loše je i ako se terapija prekida čim se osete prvi znakovi poboljšanja. Kako lekari navode, ukoliko se tada prekine uzimanje leka, može da dođe do ponovne pojave simptoma, usled toga i prepisivanja nove doze lekova. 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: