Prevencija 1

31.08.2024.

20:02

Ova jednostavna navika može da smanji rizik od srčanih bolesti za 20 odsto

Za smanjenje rizika od srčanih bolesti obično se savetuje smanjenje unosa masne i slane hrane, ograničavanje alkohola te više fizičke aktivnosti.

Izvor: Index.hr

Ova jednostavna navika može da smanji rizik od srčanih bolesti za 20 odsto
Shutterstock/Image Point Fr

Podeli:

Međutim, nedavno istraživanje pokazalo je da dodatni sati sna vikendom mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti za gotovo 20 odsto.

Istraživačka studija Evropskog kardiološkog društva proučavala je raspored spavanja više od 90.000 pojedinaca.

Gotovo 20.000 njih borilo se s nedostatkom sna. Ispitanici koji su kategorizovani kao "neispavani" bili su oni koji su spavali manje od sedam sati noću.

Oni koji su manjak sna nadoknađivali vikendom dobijali su dodatnih 1.28 do 16.06 sati sna. Kod njih je rizik od srčanih bolesti, poput ishemijske bolesti srca, zatajenja srca, fibrilacije atrija i moždanog udara, do kraja istraživanja bio manji za 20 odsto.

Pregled literature iz 2010. u Current Cardiology Reviews pronašao je slične rezultate zaključivši da je nedostatak sna povezan s hipertenzijom, koronarnom bolešću srca i dijabetesom.

Kako su tačno spavanje i zdravlje srca povezani?

Zapravo, na mnogo načina. U osnovi, san je potreban kako bi se smanjio stres na srce i omogućilo mu da se oporavi od dana. Tokom spavanja, otkucaji srca usporavaju, krvni pritisak pada, a disanje se stabilizuje.

Isprekidani san može da uzrokuje srčani stres, medostatak sna pridonosi upali i aterosklerozi.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: