Prevencija 6

27.08.2024.

8:23

Koliko često menjate donji veš, i da li svi poštuju ovo pravilo?

Mnogi ljudi ne menjaju dovoljno često donji veš, što može izazvati razne zdravstvene probleme. Stručnjaci kažu da veš ne bi trebalo da bude stariji od godinu dana.

Izvor: b92.net/index.hr

Koliko često menjate donji veš, i da li svi poštuju ovo pravilo?
Chatham172/Shutterstock

Podeli:

Ginekolog Čavon Momon Nelson je suprotnog mišljenja i kaže da ne postoji pravilo po kojem donji veš treba baciti nakon tog perioda, ali da se o higijeni svakako treba voditi računa.

Mnogi stručnjaci su saglasni da je najvažnije da donji veš perete u vrućoj vodi kako bi se sa njega uklonile sve bakterije. Navode da stari veš ne treba bacati, sem ako baš ne morate.

Pored bacanja starog donjeg veša, bitno je i menjati donji veš na dnevnom nivou.

"U situacijama kada nam je dnevna aktivnost minimalna i kada se nismo oznojili, prihvatljivo je menjati donji veš svaki drugi dan", rekla je za Dejli Mejl dr Anja Methil, dermatolog iz indijske kompanije ClinicSpots.

Dodala je i da muški donji veš, koji je nešto opušteniji, poput širokih bokserica, takođe dopušta malo duže vreme nošenja.

Anketa koja je sprovedena za Newsweek, a u kojoj je učestvovalo 1500 odraslih osoba, pokazala je da njih 47 odsto nikada ne nose donji veš duže od jednog dana.

Međutim, čak 37 odsto pripadnika generacije Z priznalo je da ponekad nosi donji veš duže od 24 sata, što je najduže razdoblje među svim ispitanim starosnim grupama.

"Ako predugo nose prljavi donji veš, muškarci i žene rizikuju iritacije kože, osipe, gljivične infekcije ili pogoršanje nekih postojećih stanja poput psorijaze ili ekcema", upozorava za Dejli Mejl Sara Roberts, ekspertkinja za negu kože i osnivačica A Beauty Edita.

S druge strane, žene koje imaju teške menstruacije i obilne vaginalne sekrete trebalo bi da razmisle o menjanju donjeg veša nekoliko puta tokom dana kako bi sprečile razvoj infekcija.

Koliko ćete često menjati donji veš, može zavisiti i od toga u kakvim klimatskim uslovima živite. U vrlo vrućim i vlažnim klimama, poželjno je menjati donji veš više puta dnevno, dok u hladnijim krajevima to neće biti potrebno.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: