Prevencija 4

18.08.2024.

16:56

Otečene noge su jedan od simptoma teškog oštećenja ovog organa

Nekoliko je znakova koji mogu upućivati na bolest jetre i ako imate neki od njih odmah posetite lekara.

Izvor: srbija danas

Otečene noge su jedan od simptoma teškog oštećenja ovog organa
Mallmo/Shutterstock

Podeli:

Jetra je jedan od najvažnijih organa u našem telu, odgovorna za mnoge ključne funkcije poput detoksikacije, proizvodnje žuči i metabolizma.

Kada jetra postane oštećena, može doći do niza simptoma koji ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme. I

ako otečene noge mogu biti jedan od znakova oštećenja jetre, postoje i drugi simptomi koji mogu da signaliziraju potrebu za hitnim medicinskim pregledom.

Simptomi oštećenja jetre

Žutica: Žutilo kože i beonjača očiju može biti znak da jetra ne filtrira bilirubin pravilno. Ovo stanje je poznato kao žutica i može ukazivati na ozbiljne probleme s jetrom.

Bol u gornjem desnom delu stomaka: Nelagodnost ili bol u gornjem desnom delu stomaka može biti znak da jetra ne funkcioniše ispravno.

Taman urin: Ako primetite da vam urin postaje tamno smeđi, to može biti simptom povišenog nivoa bilirubina, što može ukazivati na oštećenje jetre.

Svetla stolica: Oštećena jetra može uzrokovati promene u boji stolice, koja može postati svetla ili boje gline.

Umor i slabost: Dugotrajni umor i opšta slabost mogu biti znak da jetra ne proizvodi dovoljno proteina ili da ne može pravilno da se bori protiv toksina.

Gubitak apetita i mučnina: Promene u apetitu, uključujući mučninu i povraćanje, mogu biti simptomi problema sa jetrom.

Svrab: Povećan nivo bilirubina može uzrokovati svrab kože, koji može biti vrlo neugodan.

Krvava ili tamna stolica: Ako primetite prisutnost krvi u stolici ili ako stolica postane tamno crna, to može biti znak unutrašnjeg krvarenja, što može biti povezano sa jetrom.

Gubitak težine: Neočekivani gubitak težine može biti povezan sa ozbiljnim problemima s jetrom i treba ga shvatiti ozbiljno.

Zašto je važno posetiti lekara?

Pravovremena medicinska procena je ključna kada sumnjate na oštećenje jetre iz nekoliko razloga:

Rana dijagnoza i lečenje: Ranom dijagnozom moguće je prepoznati uzrok problema a samim tim može se početi i sa odgovarajućim tretmanom. To može da spreči dalje oštećenje jetre i potencijalno vam može spasiti život.

Prevencija komplikacija: Problemi sa jetrom mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući cirozu, hepatičnu encefalopatiju (poremećaj funkcije mozga uzrokovan disfunkcijom jetre) i rak jetre. Rana intervencija može pomoći u prevenciji tih komplikacija.

Poboljšanje kvaliteta života: Lečenje bolesti jetre može značajno da poboljša kvalitet života i smanji simptome kao što su bol, umor i nelagodnost.

Ako primetite bilo koji od gore navedenih simptoma ili imate bilo kakvih sumnji u vezi s funkcijom vaše jetre, ne odlažite posetu lekaru.

Rano prepoznavanje i pravilan medicinski pristup mogu značajno poboljšati ishod i kvalitet života.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: