Prevencija 0

16.08.2024.

8:01

Ovi znakovi ukazuju da imate visok holesterol

Holesterol je sastavni deo svakog ćelijskog zida svakog organa i stimuliše proizvodnju različitih hormona, kao i žuči koja nam pomaže da varimo hranu.

Izvor: b92.net/klix.ba

Ovi znakovi ukazuju da imate visok holesterol
Shutterstock/ridersuperone

Podeli:

Nažalost, svaki višak holesterola koji cirkuliše u krvotoku može biti zarobljen u zidovima arterija, formirajući plak. Nakupljanje ovog plaka, odgovorno je za srčani udar, moždani udar i potrebu za implantacijom stenta i bajpas operaciju. Stoga ni ne čudi što su lekari toliko fokusirani da pomognu pacijentima da održe nizak nivo holesterola u krvi.

Holesterol je voštana supstanca nalik masti koja se apsorbuje iz creva tokom varenja. Takođe ga interno proizvodi jetra. Većina holesterola koji cirkuliše u vašoj krvi ne dolazi iz hrane koju jedete, već se proizvodi interno.

Možda vas zanima

Kada dobijete rezultat za holesterol, obično imate četiri broja: ukupni holesterol, HDL, LDL i trigliceride. Ukupni holesterol bi trebalo da bude ispod 200 mg/dL, ali su ostale tri vrednosti mnogo važnije u pogledu procene rizika.

Visok LDL holesterol može se manifestovati na dramatične načine:

  • bol u grudima ili neuobičajeni nedostatak daha pri naporu (zbog naslaga holesterola u srčanim arterijama koje dovode do sužavanja)
  • moždani ili srčani udar (od naslaga holesterola u arterijama koje postaju nestabilne i pucaju)
  • erektilna disfunkcija (zbog naslaga holesterola koji ometaju sposobnost arterija da se prošire)
  • vidljive naslage holesterola oko očnih kapaka ili preko lakta i/ili Ahilove tetive - nazivaju se ksantomi

Možda vas zanima

Ishrana

Ova hrana će vam maksimalno sniziti holesterol

Holesterol je vrsta masnoće koja je prisutna u krvi. Telo koristi holesterol za obavljanje raznih aktivnosti kao što su održavanje fleksibilnosti ćelijskih membrana, sintezu hormona, žučne kiseline i vitamina D.

8:08

19.7.2024.

55 d

Ovo su sve kasne manifestacije visokog LDL. Dok vidite naslage već možete da  doživite moždani udar ili ED, jer se  holesterol se nakuplja u vašim krvnim sudovima i drugim tkivima godinama - čak i decenijama. Kod većine, visoki holesterol, posebno u ranoj fazi, je potpuno tih.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: