Prevencija 0

14.08.2024.

16:46

"Mogu li dva kondoma, postoji li kondom za žene": Važna edukacija o zdravlju za mlade bez roditelja VIDEO

Mladi zbog manjka informacija često stupaju u rizične seksualne odnose, nemaju znanja o polno prenosivim bolestima i posledicama.

Izvor: B92.net

"Mogu li dva kondoma, postoji li kondom za žene": Važna edukacija o zdravlju za mlade bez roditelja VIDEO
fongbeerredhot/Shutterstock

Podeli:

Ukoliko odrastaju u domu za nezbrinutu decu, detinjstvo im je još teže, ali oni koji su iz takve sredine potekli žele da im pruže bitne informacije za ovaj aspekt života.

Mihajlo Pavić koji je , nakon smrti majke i bake, pre 16 godina postao štićenik doma za mlade bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj sada radi na projektu "Spreči ne leči" kroz koji se tinejdžeri bez roditeljskog staranaj edukuju od seksualnim odnosima, polnim bolestima i planiranju porodice.

"Tinejdž doba je svakako teško, a još teže ako nemate porodicu. Ja sam bio u situaciji da dođem u Zvečansku sa 15 godina, kao izgrađen tinejdžer, ali sam mogao da se priključim raznim edukacijama i tako smo se međusobno povezivali. Oni će možda jednog dana postati takođe edukatori, što je važno", rekao je Mihajlo za TV Prva.

Predavač na projektu je Nevena Kaplanović koja navodi da su teme bezbedno stupanje u seksualne odnose, prevencija maloletničke trudnoće, prevencija zloupotrebe droga, odgovornost prema zdravlju.

Ona je istakla i da na radionicama često rešavaju nedoumice koje mladi imaju, a zbog informacija koje najčešće potiču sa interneta.

"Razbijamo zablude i strahove, pričamo o tome šta je istina od nekih stvari koje su čuli na internetu ili negde drugde. Bilo je pitanja da li mogu da koriste dva kondoma, jedan preko drugog, da li to povećava stepen zaštite, o ženskoj kontracepciji, kontracepcija žena, da li postoji kondom za žene", kaže Nevena.

Mihajlo je dodao da postoji mnogo pitanja o polno prenosivim bolestima i rizičnom ponašanju.

"Ima mnogo šumova o tome šta se sme, šta se ne sme, šta je rizično", kazao je on.

Direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine, Zoran Milačić istakao je da se kroz ove radionice sa decom radi na pripremi za izlazak iz ustanove, a mnogi kasnije postanu i edukatori i drže radionice u ustanovi.

On je istakao da će radionice poput ove biti posebno značajne za Materinski dom u kojem su smeštene maloletne majke, a kako navodi neke od njih imaju i samo 13 godina.

Opširnije u videu ispod:

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: