Prevencija 15

14.08.2024.

8:09

Voda iz plastičnih flaša povećava krvni ptitisak

Konzumiranje napitaka iz plastičnih flaša može podići krvni pritisak kao rezultat ulaska mikroplastike u krvotok, sugeriše nova studija.

Izvor: b92.net/ljepotaizdravlje.hr

Voda iz plastičnih flaša povećava krvni ptitisak
Shutterstock/Shark_749

Podeli:

Mikroplastika je takođe pronađena u tečnostima u staklenim bocama, prema drugim istraživanjima, a stručnjaci kažu da povišen krvni pritisak može dovesti do povećanog rizika od srčanih oboljenja.

Najnovija studija je pokazala da se krvni pritisak smanjio nakon što su učesnici prestali da konzumiraju sve tečnosti, uključujući vodu, iz plastičnih i staklenih flaša i pili samo vodu iz česme dve nedelje.

Rezultati studije sugerišu, prvi put, da bi smanjenje upotrebe plastike potencijalno moglo da snizi krvni pritisak, verovatno zbog smanjene zapremine plastičnih čestica u krvotoku.

Možda vas zanima

Promene koje smo primetili u krvnom pritisku sugerišu da bi smanjenje unosa plastičnih čestica moglo da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanja pokazuju da je mikroplastika – mikroskopski fragmenti koji su rezultat degradacije plastike izazvane UV zračenjem ili posledica udara boce – sveprisutna. Mikroplastika je pronađena u pljuvački, srčanom tkivu, jetri, bubrezima i placenti. Nekoliko studija je pokazalo visoke koncentracije u vodi iz plastičnih flaša.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Microplastics, istraživači su zamolili osam muškaraca i žena da svakodnevno unose tečnost iz vode iz česme i rekli im da se uzdrže od pića u plastičnim ili staklenim flašama.

Možda vas zanima

Nekoliko merenja krvnog pritiska je izvršeno na početku i tokom studije. Rezultati su pokazali statistički značajan pad dijastolnog krvnog pritiska – pritiska u arterijama kada se srce odmara između otkucaja – nakon dve nedelje.

Istraživači su o tome rekli:

"Na osnovu nalaza, koji ukazuju na smanjenje krvnog pritiska uz smanjenu potrošnju plastike, pretpostavljamo da plastične čestice prisutne u krvotoku mogu doprineti povišenom krvnom pritisku".

U svakom slučaju, ovo je svakako prilika da vas podstaknemo da razmislite o ekološki prihvatljivim alternativama plastičnoj ambalaži, kao što su boce od nerđajućeg čelika ili stakla, koji osim što čuvaju ukus i kvalitet, promovišu i zdraviji način života.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: