Prevencija 0

11.08.2024.

11:16

Ovih sedam znakova ukazuje da se gojite zbog hormonskog disbalansa

Nedavna istraživanja su istakla dva nova hormona kao ključne u upravljanju težinom, što je navelo jednog stručnjaka da objasni prave razloge za povećanje telesne težine.

Izvor: Klix.ba

Ovih sedam znakova ukazuje da se gojite zbog hormonskog disbalansa
grinny/Shutterstock

Podeli:

Vrhunski stručnjak za mršavljenje otkrio je sedam suptilnih indikatora koji ukazuju na to da su hormoni možda pravi krivac za povećanje telesne težine, a ne samo hrana, što bi mnoge moglo navesti da slede neefikasne strategije mršavljenja.

Iako je opšte prihvaćeno da hormoni kao što su oni štitne žlezde, te testosteron, estrogen i kortizol utiču na ishranu i rutinu vežbanja, nove studije su istakle hormone GLP-1 i GIP kao važne faktore u kontroli težine.

Ovi hormoni, kada ne rade kako treba, mogu izazvati probleme sa insulinom i osećajem sitosti, što rezultira nezasitnim apetitom.

Možda vas zanima

Da bi pomogao ljudima da identifikuju osnovni uzrok njihovog debljanja, doktor je naveo sedam znakova na koje treba obratiti pažnju, uključujući neobjašnjivo povećanje telesne težine oko stomaka koje je otporno i na ishranu i na vežbanje.

Uporna glad, nemogućnost osećaja sitosti nakon obroka i intenzivna želja za hranom bogatom šećerom ili ugljenim hidratima mogu biti znak hormonske neravnoteže. Ovo, zajedno sa usporavanjem metabolizma uprkos minimalnim promenama u ishrani ili nivoima aktivnosti, može dovesti do povećanja telesne težine.

Hronični umor koji se ne poboljšava bez obzira na adekvatan san, ili opšte poteškoće sa spavanjem, dodatni su znaci na koje treba obratiti pažnju. To može uključivati probleme sa uspavljivanjem, zadržavanjem u snu ili postizanjem mirnog sna.

Možda vas zanima

Promene raspoloženja, kao što su razdražljivost, anksioznost ili depresija, mogu biti suptilni pokazatelji hormonske neravnoteže. Žene mogu čak iskusiti menstrualne nepravilnosti zbog hormonske neravnoteže.

"Ako imate ove simptome, možda je vreme da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom. Hormonski disbalans se može ispraviti odgovarajućim tretmanom, što dovodi do poboljšanja upravljanja težinom i opšteg zdravlja", zaključuje on.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: