Prevencija 1

06.08.2024.

15:37

Treniranje sa velikim težinama može biti jako opasno: "Podiže krvni pritisak" VIDEO

Vežbe bez nadzora trenera i lekara povećavaju rizik od kardiovaskularnih povreda upozorili su stručnjaci nakon slučaja dvadesetogodišnjeg mladića koji je nedavno doživeo moždani udar tokom treninga i pao u komu.

Izvor: b92.net/Prva Tv

Treniranje sa velikim težinama može biti jako opasno: "Podiže krvni pritisak" VIDEO
Shutterstock/LACKDAY

Podeli:

Mladi u teretani često podižu tegove do čak 200 kilograma, ali pojedinci to nikako ne bi smeli da rade i izlažu se tolikom naporu.

Doktor Ivan Nikolić, specijalizant sportske medicine, ističe da su pregledi pre treninga preporučljivi.

"Prekoruka je da se prvo odradi sportsko-medicinski pregled i da se utvrdi da li je osoba zdrava. Što se tiče težina to je sivo polje između lekara i trenera. Treba da se odredi maksimalna repeticija koju osoba može da podigne i na osnovu toga se određuje sa kolikim težinama može da vežba", objašnjava dr Ivan Nikolić za TV Prva.

"Pre treniranja mora da se obaviti fizikalni prelged, EKG, ergospirometrija. Ukoliko osoba ima više od 35 godina treba da se uradi i laboratoriju", ističe Nikolić.

Doktor naglađava i da postoje različite zdravstvene kompikacije do kojih može da dođe usled podizanja velikih težina.

"Problem sa bodibildingom su zdravstvene kompikacije koje zavise od dva faktora. Podizanje velikih tereta podiže krvni pritisak i širi srce i aortu što može imati negativne posledice, drugi faktor jeste upotrebe supstanci koje dovode do kompikacija, prvenstveno anaboličkih steroida", objašnjava dr Nikolić za TV Prva.

Doktor kaže i da je stanje u profesionalnom sportu bolje što se tiče supstanci jer je tu prisutan nadzor, a rekreativnci to često zloupotrebljavaju.

Međutim, u realnosti je situacija drugačija. Pregledi pre treniranja nisu uobičajna praksa.

"Pregledi uopšte nisu praksa kod nas, to se radi samo kada moramo, kada su lekarska uverenja obavezna pred neka takmičenja", kaže Dušan Savić, bodibilder, petostruki državni šampion, drugi na Balkanu, treći u Evropi i peti u svetu.

Savić, kao profesionalni bodibilder, ističe i da je potrebno da se ima pravilna forma izvođenja vežbi sa težinama.

"Nema smisla raditi sa kilažama koje ne možete da podignete, tako može da dođe do pucanja mišića i ozbiljnih povreda", ističe Savić.

Doktor Ivan Nikolić naglašava da je trening zdrava navika, a da je najbolje kombinovati aerobni trening i trening snage.

Više o ovoj temi pogledajte u videu.

Izvor: Prva tv

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: