Prevencija 1

02.08.2024.

9:39

Svakodnevna šetnja je veoma dobra za naše zdravlje: Smanjuje stres i bolje se spava

Hodanje ili šetnja je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje, kažu stručnjaci.

Izvor: Avaz.ba

Svakodnevna šetnja je veoma dobra za naše zdravlje: Smanjuje stres i bolje se spava
Brocreative/Shutterstock

Podeli:

Hodanje je samo po sebi solidan oblik fizičke vežbe, ali hodanje posle jela je još korisnije za organizam jer ubrzava metabolizam, poboljšava varenje i smanjuje osećaj stresa. Pored toga, značajno smanjuje glikemijski indeks, poboljšava san i ubrzava cirkulaciju.

Posle jela

Šetnja nakon jela takođe će doprineti dostizanju cifre od 10.000 koraka, koliko se preporučuje da se napravi dnevno.

Pre nego što obujete patike i krenete u šetnju, saznajte koje su sve prednosti hodanja nakon jela.

Možda vas zanima

Nakon jela, proteini, elektroliti, voda, vitamini, ugljeni hidrati i drugi hranljivi sastojci počinju da se razlažu u telu i transportuju tamo gde su potrebni. Ovaj proces se može dodatno poboljšati hodanjem nakon jela, jer hodanje igra važnu ulogu u smanjenju vremena pražnjenja želuca smanjenjem vremena kretanja hrane kroz gastrointestinalni trakt, što rezultira bržim varenjem i manje nadimanja nakon jela. Ovo je posebno korisno ako imate tendenciju da postanete pospani i letargični nakon jela.

Ako imate bolove u mišićima zbog vežbanja ili nekog drugog razloga, hodanje nakon jela može ublažiti bol. Pokret deluje kao lubrikant na mišiće i vezivna tkiva jer šalje hranljive materije ćelijama dok izbacuje otpad, što doprinosi oporavku bolnih mišića.

Bolji san

Šetnja nakon jela stimuliše protok krvi u udovima i organima, a bolja cirkulacija zahvaljujući kretanju rezultiraće zdravijim cirkulatornim sistemom koji će transportovati hranljive materije potrebne za efikasniji rad kostiju, mišića i organa.

Možda vas zanima

Možda ćete biti u iskušenju da legnete i zaspite nakon obroka, ali kratka šetnja će vam zapravo pomoći da bolje spavate. Šetnja nakon jela će vam pomoći da brže zaspite i da imate dublji san, jer serotonin zapravo predstavlja pretnju melatoninu, hormonu spavanja. Šetnja pre spavanja je definitivno korisna za bolji san na duge staze.

Smanjuje stres

Šetnja nakon jela može imati smirujući efekat na telo, što može poboljšati raspoloženje, fokus i koncentraciju. Hodanje pomaže u proizvodnji serotonina, neurotransmitera koji doprinosi dobrom snu, pomaže u regulisanju apetita, poboljšava učenje i pamćenje i povećava pozitivna osećanja.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: