Prevencija 3

27.07.2024.

20:53

Ova uobičajena navika može da dovede do erektilne disfunkcije i opadanja kose

Da li spavate dovoljno? Ako ste poput većine, odgovor je ne. Nova studija otkrila je da nedostatak sna može uzrokovati pad testosterona, što dovodi do simptoma kao što su erektilna disfunkcija, neplodnost i ginekomastija (razvoj tkiva dojke).

Izvor: Index.hr

Ova uobičajena navika može da dovede do erektilne disfunkcije i opadanja kose
Shutterstock/Djavan Rodriguez

Podeli:

"Testosteron je važan za snagu, mišićnu masu i gustoću kostiju. Studija je pokazala da su muškarci koji ne spavaju dovoljno smanjili nivo testosterona na onaj koju imaju muškarci 10 do 15 godina stariji od njih", kaže dr Aleksis Misik.

Tokom studije mladići koji u proseku imaju 24 godine proveli su tri noći u laboratoriji spavajući do deset sati, a zatim osam noći spavajući manje od pet sati. Krv im je uzorkovana svakih 15 do 30 minuta kako bi se testirao nivo testosterona.

"Rezultati su pokazali da se nivo testosterona smanjio za 10 do 15% nakon nedelje kad su spavali manje od pet sati. Ovo smanjenje nivoa testosterona bilo je povezano i s gubitkom energije među ispitanicima. Rezultat je doveo do opšteg pada dobrobiti kako je padao nivo testosterona", dodala je dr Misik.

Simptomi niskog nivoa testosterona uključuju erektilnu disfunkciju, neplodnost, ginekomastiju, smanjen rast dlačica, smanjenu mišićnu masu i gubitak gustoće kostiju.

Određene promene životnog stila mogu pomoći muškarcima da povećaju nivo testosterona. Potrebno je pravilno se hraniti, spavati sedam do osam sati, smanjiti stres na minimum i dizati tegovet, piše Express.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: