Prevencija 0

26.07.2024.

13:42

Obratite pažnju: Ova bolest izaziva promene u glasu

Na jačinu glasa, boju i jasnoću utiče mnogo toga – emocije, umor, alkohol, način njegovog korišćenja...

Izvor: index.hr/b92

Obratite pažnju: Ova bolest izaziva promene u glasu
Shutterstock/fizkes

Podeli:

Međutim, naučnici su nedavno otkrili da još jedan faktor može znatno da promeni glas, a u pitanju je bolest – dijabetes tipa 2. Njihov rad objavljen je na sajtu Klinike Mejo.

Ovo otkriće su napravili kanadski naučnici koji su sproveli zanimljiv eksperiment. Tokom dve nedelje 267 ljudi, od kojih 75 ima dijabetes, snimalo je istu rečenicu na diktafon nekoliko puta dnevno.

Možda vas zanima

Nakon što su sakupili skoro 18.500 snimaka, analizirali su ih prema 14 parametara. Takođe su koristili veštačku inteligenciju, koja je identifikovala pacijente koji imsju dijabetes, s velikom tačnošću.

Kako se ispostavilo, bilo je lakše identifikovati žene s dijabetesom; tačnost je bila 89 odsto, dok je kod muškaraca stopa iznosila 86 odsto. U oba slučaja, ovo je veća tačnost nego što dobijamo standardnim testom glukoze u krvi (85 odsto).

Možda vas zanima

Prema rezultatima istraživanja, glas dijabetičara je često promukao, napet, a ponekad i potpuno nestaje. Kod muškaraca najuočljivija promena je u jačini glasa, i on počinje da podrhtava. Ali kod žena s dijabetesom promene u visini glasa su najčujnije.

Naučnici smatraju da je razlog tome visoka koncentracija glukoze u krvi, čija je jedna od štetnih posledica oštećenje mišićnih vlakana glasnih žica.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: