Prevencija 4

22.07.2024.

8:07

Koliko koraka dnevno je optimalno napraviti?

Praćenje koraka je odličan način da povećate nivo aktivnosti, ali da li vam zaista pomaže da izgubite težinu?

Izvor: Večernji.hr

Koliko koraka dnevno je optimalno napraviti?
Shutterstock/Bignai

Podeli:

Nutricionista Keri Torens otkrila je za GoodFood koliko koraka treba da napravimo svakog dana. Vežbanje je važno, ne samo za gubitak težine, već i za održavanje težine i opšte zdravlje. Fizička aktivnost pojačava rad metabolizma, zbog čega sagorevamo više kalorija, čak i u stanju mirovanja. Dobra vest je da hodanje takođe sagoreva energiju i može vam pomoći da izgubite težinu, bez obzira koliko brzo hodate.

Zašto da brojimo korake?

Iako se efekti vežbanja na telo često mere učestalošću, trajanjem i intenzitetom vežbe, većina stručnjaka se slaže da praćenje aktivnosti tokom dana, pored planiranih vežbi, daje bolju ukupnu sliku o nivou naše aktivnosti. Praćenje udaljenosti umesto vremena je takođe relevantnije za određene aktivnosti, kao što su trčanje i hodanje.

Istraživanja pokazuju da je veliki broj koraka koje napravimo u jednom danu dobar za naše zdravlje i dugovečnost. Međutim, da li postoji magični broj kome treba težiti i da li je važno kako se koraci akumuliraju?

Možda vas zanima

Dokazi sugerišu da većina zdravih odraslih osoba obično napravi između 4.000 i 18.000 koraka dnevno, pri čemu je 10.000 razuman broj za aktivnu odraslu osobu. Međutim, ovaj cilj od 10.000 koraka nije pogodan za sve, kao što su starije osobe ili oni sa hroničnim oboljenjima.

Za manje aktivne grupe, bolji vodič počiva na prosečno 100 koraka u minutu tokom preporučenih 30 minuta umerene aktivnosti, što sugeriše najmanje 3.000 koraka. Ove korake treba prikupljati kroz redovne aktivnosti, najmanje pet dana u nedelji.

Povećanje broja koraka, na primer tako što ćete ići stepenicama umesto liftom ili ranije izaći iz autobusa, dobro je za zdravlje, ali koliko koraka vam je potrebno da biste smršali?

Možda vas zanima

Ako želite da izgubite nekoliko centimetara oko struka, trebalo bi da uradite najmanje 10.000 koraka dnevno, a po mogućnosti i više. Pokušajte da u svoju rutinu ubacite intervale u kojima ćete napraviti 3.500 koraka odjednom, ovo će definitivno poboljšati performanse.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: