Prevencija 0

11.07.2024.

13:50

Ovo je opasna supstanca zbog koje je povučen proizvod, vrlo je štetna po zdravlje

Sa tržišta u Srbiji povučen je ženski novčanik, robne marke Pepco.

Izvor: B92.net

Ovo je opasna supstanca zbog koje je povučen proizvod, vrlo je štetna po zdravlje
Iokanan VFX Studios/ Shutterstock

Podeli:

Naime, u njemu je pronađena veća količina od dozvoljene supstance ftalat koja može biti jako štetna i opasna po ljudsko zdravlje.

Ftalati su grupa hemikalija koje se često koriste u izradi plastike kako bi se tim proizvodima poboljšala fleksibilnost. Ove supstance mogu se naći i u raznim proizvodima za ličnu njegu i kozmetici, radi produžavanja trajnosti mirisa.

Previše ftalata: S našeg tržišta povučen proizvod FOTO

Međutim, uprkos širokoj upotrebi ove grupe hemikalija, postoje ozbiljne sumnje u vezi sa njihovim uticajem na ljudsko zdravlje.

Što se tiče konkretno ove supstance pronađene u novčaniku, reč je o Dietil ftalatu (DEO) koji je specifičan tip ftalata. On se koristi kao plastifikator u proizvodnji plastike, kako bi se materijal učinio fleksibilnijim. Kada dođe u dodir sa kožom, kada je konkretno u slučaju neki predmet poput novčanika, DEP može izazvati iritaciju kože, posebno kod osoba sa osetljivom kožom, kao i alergijske reakcije, u retkim slučajevima.

Ftalati mogu uticati na brojne segmente ljudskog zdravlja:

Hormonska disrupcija

Mnogi ftalati imaju sposobnost da oponašaju ili ometaju hormonalne procese u organizmu, što može dovesti do hormonske neravnoteže. Ovo je posebno zabrinjavajuće tokom perioda razvoja fetusa i dece, jer može imati dugoročne posledice na reproduktivno zdravlje.

Negativno utiče na reproduktivne organe

Studije su pokazale da izloženost određenim ftalatima može dovesti do smanjenja kvaliteta sperme kod muškaraca i problema sa plodnošću kod žena.

Rizik od raka

Postoje naznake da neki ftalati mogu biti kancerogeni ili da povećavaju rizik od određenih vrsta kancera, mada su za to potrebna i dalja istraživanja.

Respiratorni problemi

Neke studije su sugerisale vezu između izloženosti ftalatima i respiratornih problema poput astme.

Regulacija i mere zaštite

Zbog potencijalnih zdravstvenih rizika, mnoge zemlje su preduzele mere kako bi ograničile upotrebu ftalata. Na primer, Evropska unija je zabranila upotrebu nekoliko ftalata u proizvodima za decu i igračkama. Ipak, upotreba ftalata u mnogim drugim proizvodima ostaje široko rasprostranjena.

Saveti za potrošače

Čitanje deklaracija: Potrošači bi trebalo da čitatju deklaracije proizvoda i izbegavaju one koji sadrže ftalate ili druge štetne hemikalije.

Korišćenje prirodnih alternativa: Biranje proizvoda koji su napravljeni od prirodnih materijala može smanjiti izloženost ftalatima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: