Prevencija 1

30.06.2024.

8:05

Promene na stopalima mogu ukazivati na probleme sa ovim organom

Ljudski organizam je izuzetno složen sistem u kome svaki organ, pa čak i onaj naizgled beznačajan, igra jako važnu ulogu.

Izvor: rt.rs

Promene na stopalima mogu ukazivati na probleme sa ovim organom
Kaspars Grinvalds/Shutterstock

Podeli:

Kada jedan od tih organa prestane da funkcioniše na predviđeni način, telo se svojski trudi da nas o tome alarmira. Između ostalog i tako što će početi da se menja spolja. Koje promene na stopalima nikada ne bi trebalo da ignorišemo?

Promene vidljive na našem telu najčešće su prouzrokovane promenama u samom organizmu. Istina, one ne moraju nužno biti razlog za brigu, ali nažalost u velikom broju slučajeva te manifestacije ne slute na dobro i zahtevaju odlazak kod lekara radi detaljnijih pregleda i dijagnostikovanja problema.

Šta naše pete mogu reći o stanju organizma

Suve i ispucale nisu toliko retka pojava, naročito u ovo doba godine kada se nosi otvorena obuća i kada je koža konstantno izložena spoljašnjim faktorima. Međutim, ukoliko je ovo stanje hronično, odnosno ukoliko se javlja nezavisno od godišnjeg doba i traje duži vremenski period, ono može ukazivati mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme, prenosi britanski Miror.

Grube pete mogu ukazivati na to da cirkulacija nije na zavidnom nivou, odnosno da krv ne dospeva do stopala, kao perifernog dela organizma", upozorila je doktor Mindi Pelc. Slaba cirkulacija može biti znak da jetra ne radi svoj posao onako kako bi trebalo, odnosno da su proces razgradnje toksina u organizmu i njihovo izbacivanje iz njega narušeni.

Nekada problem nije jetra, već nedostatak vitamina

U optimističnom scenariju uzrok za sušenje kože peta i pojavljivanje pukotina u njima nije u problemima sa jetrom, već u avitaminozi, odnosno nedostatku određenih vitamina. Najčešće je reč o vitaminu B3 ili o deficitu Omega-3 masnih kiselina u organizmu. Naravno, kako bi se ustanovio razlog ovog stanja, neophodno je obaviti niz pregleda - od krvne slike, pa sve do dermatologije.

Ukoliko je, pak, ovakav izgled stopala isključivo problem "sezonske" prirode, od pomoći mogu biti hranljive kreme na bazi pčelinjeg voska i drugih prirodnih sastojaka, koje će koži pružiti potrebnu negu i hidrataciju i zaštititi je od uticaja spoljašnjih faktora. Uz to, redovnu negu tela nikada ne treba zanemarivati, kako u letnjem, tako i u zimskom periodu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: