Prevencija 0

24.06.2024.

17:58

Opasna bakterija vreba i na ovom mestu, vodite računa VIDEO

Opasna bakterija koja može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, koji mogu dovesti i do smrti, legionela, širi se brzo posebno leti i zato bi trebalo obratiti pažnju na prevenciju.

Izvor: B92.net

Opasna bakterija vreba i na ovom mestu, vodite računa VIDEO
Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A

Podeli:

Potencijalno se može naći i u klima uređaju u automobilima i zato se i oni moraju redovno čistiti.

"Više voli vodu, razmnožava se u vodi. Klime, bazeni, spa centri, to su pogodne sredine za razmnožavanje. Kućne klime tu ne spadaju jer koriste drugačiji sistem, već su u pitanju veći rashladni sistemi", rekao je za TV Prva molekularni biolog Miloš Đorđević.

Kako je rekao, klima uređaji u automobilima su nešto između kućnih i onih u velikim prostorima te se zbog kondenzacije može legionela i tu naći.

Možda vas zanima

Đorđević dodaje da je najvažnija prevencija odnosno vršenje mikrobioloških ispitivanja vode i vazduha kako bi se detektovalo prisustvo legionele.

Govoreći u širenju legionele u Hrvatskoj, gde su tri osobe preminule, dodaje da su oni već bili u ozbiljnom stanju zbog primarnih bolesti, a da su se u bolnici zarazili legionelom, jer je i dalje česta bolnička infekcija.

Možda vas zanima

Opširnije pogledajte u videu:

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: