Prevencija 1

21.06.2024.

8:05

Muči vas nesanica? Uz pomoć ovih trikova brzo utonite u san

Veče je važno potpuno se opustiti kako biste brzo zaspali. Postoje efikasni trikovi koji vam mogu pomoći da pobedite nesanicu.

Izvor: b92.net/24sedam.rs

Muči vas nesanica? Uz pomoć ovih trikova brzo utonite u san
PrinceOfLove/Shutterstock

Podeli:

Tu su razni trikovi i napici koji vam mogu pomoći da se opustite i lakše zaspite.

Sok od višnje

Istraživanja sa Univerziteta Pensilvanija i Ročester potvrđuju da čaša soka od višnje pre spavanja može ubrzati proces usnivanja. Višnje prirodno podstiču proizvodnju melatonina, hormona odgovornog za regulaciju sna, što je rezultiralo dužim i bržim periodom spavanja kod učesnika istraživanja koji su imali problema sa nesanicom.

Možda vas zanima

Duboko disanje

Praktikovanje dubokog disanja pre spavanja može biti efikasan način da se opustite. Udahnite duboko kroz nos, zadržite dah pet sekundi, a zatim polako izdahnite. Ponovite ovu vežbu deset puta kako biste snizili puls, opustili mišiće tela i smanjili napetost, što olakšava brže utonuće u san.

Spavanje na strani

Pozicija u kojoj spavate može značajno uticati na kvalitet sna. Japanski stručnjaci preporučuju spavanje na boku kako bi se smanjili problemi sa hrkanjem, disanjem i buđenjem tokom noći. Holistička medicina dodatno sugeriše da je najbolje spavati na levoj strani, jer to omogućava telu bolje filtriranje toksina.

Možda vas zanima

Maska za spavanje

Ako imate problema sa zaspivanjem ili se često budite rano ujutro, nošenje maske za spavanje može vam pomoći da ostvarite dublji i kontinuiraniji san. Potpuno blokiranje svetlosti iz prostorije omogućava telu da prirodno poveća proizvodnju melatonina, hormona koji reguliše vaš ciklus spavanja.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Podeli: