Prevencija 0

28.05.2024.

11:45

Kako brzo spustiti šećer u krvi

Pre nego što odgovorimo na pitanje mnogih kako brzo spustiti šećer u krvi, hajde da se upoznamo sa pojmom dijabetesa kao i kada se postavlja sama dijagnoza.

Izvor: B92.net

Kako brzo spustiti šećer u krvi
Andrey_Popov/Shutterstock

Podeli:

Dijagnoza dijabetesa postavlja se onog trenutka kada se ustanovi da osoba iliti pacijent ima visok nivo šećera u krvi.

Dijabetes predstavlja stanje hronične hiperglikemije, odnosno povišenog nivoa šećera u krvi. Posledice dijabetesa mogu biti višestruke – od hroničnih vaskularnih i nevaskularnih komplikacija do smanjenja kvaliteta, načina i dužine života.

Postoji nekoliko tipova dijabetesa, od kojih su najćešći dijabetes tip 1 (insulin zavisni) i dijabetes tip 2.

Kako brzo spustiti šećer u krvi nakon dobijene dijagnoze

Čarobni štapić za spuštanje šećera u krvi ne postoji, i to je ono čega sve osobe sa ovom dijagnozom moraju da budu svesne.

Ali, hajde da krenemo od toga koja je normalna vrednost šećera u krvi.

Dakle, normalna vrednost šećera u krvi je od 3.6 do 6,1 mmol/l. Ukoliko je vrednost šećera iznad gornje granice, preko 7 mmol/l, pristupa se ponovnoj proveri nivoa šećera u krvi u roku od 24 sata.

Ukoliko su vrednosti opet visoke, tačnije, ako prelaze vrednost 7,0 mmol/l, postavlja se dijagnoza dijabetesa.

Koji su simptomi visokog šećera u krvi

Pre nego što dođemo do toga kako brzo spustiti šećer u krvi, bitno je da znamo kako da prepoznamo simptome visokog šećera.

Dijabetes se manifestuje vrlo karakterističnim simptomima, koji, ukoliko se obrati pažnja, vrlo jasno mogu da pokažu da nešto nije u redu.

Najkarakterističniji simptomi visokog šećera u krvi su sledeći.

  • Izražena žeđ

  • Gubitak telesne mase uprkos često povećanom apetitu i pojačanom kalorijskom unosu hrane

  • Učestalo mokrenje

  • Brzo zamaranje i osećaj malaksalosti

  • Mučnina

Ipak, treba znati da postoje i simptomi koji i nisu toliko izraženi, pa se dijabetes otkrije tek na nekom od kontrolnih pregleda.

Ukoliko osećate pojačanu potrebu za slatkim, ukoliko imate pojačan svrab na polnim organima, ali i promene na koži, koje uključuju čireve, perutanje), takođe se obratite lekaru.

Kako brzo spustiti šećer u krvi ako imate dijabetes

Povišeni šećer u krvi često se dovodi u vezu sa dijabetesom, ali visoki šećer u krvi može biti uzrok brojnih drugih zdravstvenih problema.

Bitno je znati da je u oba slučaja ključ u promeni navika u ishrani i uvođenju zdravijih životnih odluka.

Pored toga, najbitnija je terapija, odnosno njeno redovno uzimanje. Dakle, kao što smo na početku članka naveli, čarobni štapić za spuštanje šećera u krvi ne postoji, zato, kada se zapitate kako brzo spustiti šećer u krvi, znajte da je najbitnije upoznati svoj zdravstveni problem, i uvek primenjivati terapiju na vreme.

Ipak, postoje trenuci kada čak ni terapija ne daje momentalne rezultate.  Često se može čuti od ljudi koji imaju dijabetes tip 1 da se dešava da insulin u određenim situacijama baš i ne deluje odmah.

Bitno je znati da pored davanja insulina možete preduzeti još neke korake koji će dovesti do brzog spuštanja šećera u krvi.

Pre nego što donesete odluku kako ćete se izboriti sa jednom epizodom naglog uvećanja šećera u krvi, važno je da utvrdite zašto je izmeren nivo toliko otišao van granica tolerancije.

Neki od mogućih uzroka mogu biti teška, slatka i masna hrana, kao i preskakanje terapije koju vam je doktor prepisao.

Nedovoljna fizička aktivnost takođe može biti pogubna za vaše zdravlje, a i ogroman stres, koji može nastati čak i kad samo razmišljate o bolesti i njenim posledicama.

Reagujte brzo, ali pametno. Dobro oslušnite šta vam telo poručuje i prisetite se koji vaš postupak je mogao poremetiti vaše zdravstveno stanje.

Svaka greška se može ispraviti na vreme, a veoma brzo ćete naučiti da nagli skok šećera dovedete na minimum.

Prirodni načini za skidanje šećera u krvi

Za početak, fizička aktivnost, ukoliko vam stanje dozvoljava.

Pod fizičkom aktivnošću spada i sama šetna. Ponesite flašu u kojoj ste sipali limunadu i krenite u šetnju.

Pored šetnje, za brzo skidanje šećera u krvi dobri su i sledeći načini.

Pijte dosta vode – Vodite računa da ostanete hidrirani tokom celog dana. Unošenjem najmanje 8 čaše vode svaki dan u organizam, značajno ćete smanjiti rizik od naglog rasta nivoa šećera u krvi.

Cimet za brzo skidanje šećera u krvi – Ovaj začin je pokazao odlično dejstvo kod redukcije nivoa glukoze u krvnim sudovima, ali pomaže i kod insulinske rezistencije. Uspešno drži nivo šećera u krvi, ali i holesterola, pod kontrolom.

Zeleni čaj može brzo skinuti šećer u krvi – Zeleni čaj je čudesan kod ublažavanja simptoma dijabetesa i, generalno, redukovanja nivoa šećera u krvi. Kada vrati nivo glukoze u normalu, održava je u zoni tolerancije.

Celer poseduje sposobnost da spusti šećer u krvi – Osim što ima sposobnost da spusti šećer, snižava i nivo lošeg holesterola i triglicerida u krvotoku. Čisti krv i omogućava neometanu cirkulaciju.

Čičoka je savršen lek za povišen šećer – Predstavlja, ne samo zdravu zamenu za krompir, već i savršen prirodni lek za povišen šećer. Hranljivija je, jer ne sadrži skrob, već sastojak inulin, koji joj daje i lekovito dejstvo.

Još uvek se pitate kako brzo spustiti šećer u krvi?

Postoji još nekoliko načina, a jedan od najbitnijih je – opustite se. Smanjite nivo stresa na minimum.

Što se tiče toga za koliko možete očekivati rezultate, znajte da to zavisi od osobe, uzročnika povišenog šećera u krvi ali i od samog opšteg stanja pacijenta.

Kakva ishrana je najbolja za regulaciju šećera u krvi

Kao što smo već naveli, ishrana je jedan od najbitnijih faktora za dobru regulaciju šećera u krvi.

Usredsredite se na sledeće i nećete morati da brinete o tome kako brzo spustiti šećer u krvi.

Unosite više vlakana

Vlakna pomažu u smanjenju nivoa šećera u krvi tako što sporo otpuštaju glukozu u krvotok. Stoga biste trebali jesti namirnice bogate vlaknima kao što su žitarice od celog zrna, povrće, voće, orašasti plodovi i semenke.

Jedite hranu bogatu proteinima

Proteini ne samo da smanjuju nivo šećera u krvi nego smanjuju i apetit, što znači da ćete manje jesti i lako izgubiti kilograme. Uključite namirnice poput piletine, ćuretine, ribe, jaja, mahunarki i orašastih plodova.

Konzumirajte zdrave masnoće

Nisu sve masnoće loše. Zdrave masnoće, poput maslinovog ulja, avokada, orašastih plodova, semenki i lososa, mogu pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi.

Obavezno izbegavajte rafinisani šećer i ugljene hidrate

Rafinisani šećeri se brzo apsorbuju u telu i podiže visinu šećera u krvi. Zato biste trebali izbegavati namirnice i pića poput gaziranih sokova, slatkiša i kolača, kao i prerađenu hranu. Takođe, izbegavajte nezdrave ugljene hidrate kao što su beli hleb, beli pirinač i testenina.

Pored zdrave ishrane, i vežbanje dosta utiče na regulaciju šećera u krvi.

Naime, vežbanjem se povećava osetljivost na insulin, što znači da se glukoza pretvara u energiju umesto u masnoće. Ako niste aktivni, počnite sa šetnjom, plivanjem ili laganom jogom.

Važnost redovnog praćenja nivoa šećera u krvi

Redovno praćenje nivoa šećera u krvi kod osoba koje žive sa dijabetesom je ključni korak u održavanju zdravlja i kvaliteta života. Ovo kontinuirano praćenje omogućava dublje razumevanje kako različni faktori, poput normalne ishrane, fizičke aktivnosti, stresa i terapije, utiču na nivoe šećera u krvi.

Jedna od glavnih koristi redovnog praćenja je mogućnost prilagođavanja terapije. Kroz praćenje nivoa šećera, osobe sa dijabetesom mogu identifikovati obrasce i trendove u njihovim nivoima glukoze. Na osnovu tih podataka, mogu se prilagoditi doze lekova (insulina), kao i ishrana i fizička aktivnost, kako bi se postigla bolja kontrola šećera u krvi.

Takođe, redovno praćenje pomaže u prevenciji komplikacija. Visoki nivoi glukoze u krvi tokom dužeg vremenskog perioda mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su oštećenje nerava, bubrega, srčanih problema i problema sa vidom. Nizak nivo glukoze može izazvati gubitak svesti ili komu. Praćenje nivoa šećera pomaže u sprečavanju ovakvih komplikacija identifikacijom i upravljanjem promenama u nivoima šećera.

Osim toga, redovno praćenje nudi osobama sa dijabetesom veću kontrolu nad svojim stanjem. Kroz razumevanje kako njihove svakodnevne navike utiču na njihove nivoe šećera, mogu donositi informisane odluke o ishrani, fizičkoj aktivnosti i upravljanju stresom radi održavanja zdravih nivoa glukoze.

Situacije kada bi trebalo konsultovati lekara

Jasno vam je kako brzo spustiti šećer u krvi, ali da li znate u kojim situacijama je potrebno kontaktirati lekara?

Ako primetite da vam šećer ne pada više od 24h, bez obzira na sav trud koji ste uložili da ga spustite, odmah se obratite izabranom lekaru.

Ozbiljni znaci koji će vam “javiti” da hitno treba da posetite lekara su  jaki stomačni bolovi, slatki dah koji podseća na aceton i ubrzano i duboko disanje.

Prevencija i dugoročna kontrola šećera u krvi

Krajnji cilj dobre glikemijske kontrole je prevencija komplikacija koje se javljaju kao posledica loše regulisanosti nivoa šećera u krvi, kao i povećanje kvaliteta života pacijenta.

Komplikacije koje se javljaju podrazumevaju mikrovaskularne (retinopatija, neuropatija i nefropatija) i makrovaskularne komplikacije kao što je infarkt miokarda i gangrena donjih ekstremiteta.

Poznato je da se sa svakim smanjenjem HbA1c smanjuje i rizik od pojave komplikacija.

Prevencija se postiže ukoliko pacijent sprovodi sledeće mere:

  • Redovna kontrola glikemije i održavanje vrednosti u ciljnim opsezima (u dogovoru sa lekarom)

  • Pridržavanje higijensko-dijetetskog režima koji čine:

  • Zdrava i izbalansirana ishrana

  • Redovna fizička aktivnosti

  • Redovna primena propisanih lekova prema uputstvu lekara

  • Kod pacijenata koji imaju i pridružene kardiovaskularne bolesti, važno je i održavanje krvnog pritiska i lipidnog statusa (nivo holesterola i triglicerida) u granicama normale.

Kada, i ukoliko sve navedeno poštujete, nećete morati da se pitate kako brzo spustiti šećer u krvi.

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: