Prevencija 0

15.05.2024.

8:01

Suva usta mogu biti znak upozorenja na ozbiljna zdravstvena stanja

Povremeno suva usta kod ljudi nisu nužno znak za uzbunu, ali ukoliko su vam se to često događa, to bi mogao biti znak ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Izvor: hayat.ba

Suva usta mogu biti znak upozorenja na ozbiljna zdravstvena stanja
fizkes/Shutterstock

Podeli:

Stomatolog Azad Eyrumlu, britanski stomatolog, ističe kako suva usta i loše oralno zdravlje mogu biti znak za bolesti poput dijabetesa, povećanog rizika od moždanog udara ili čak zaraze HIV-om.

"Suva usta mogu biti znak da negde drugde  u organizmu nešto nije u redu. To se može manifestovati simptomima kao što su lepljivi osećaj u ustima, suvo ili bolno grlo, poteškoće sa žvakanjem ili gutanjem ili čak loš zadah. Određena zdravstvena stanja poput moždanog udara, dijabetesa ili Alchajmerove bolesti mogu se uočiti na ovaj način, a ovi simptomi takođe mogu biti pokazatelj autoimunog poremećaja poput HIV-a ili Sjogrenovog sindroma", rekao je.

On je dodao da stomatolozi ne brinu samo o vašem oralnom zdravlju, već da uočavaju i druge probleme kada je reč o zdravlju.

"Od vitalne je važnosti pažljivo paziti na vlastito zdravlje i ako primetite stalne simptome suvih usta, morate to naglasiti svom lekaru opšte prakse", objasnio je.

Dakle, suva usta mogu biti znak upozorenja za: dijabetes, moždani udar, HIV, Alchajmerovu bolest i Sjogrenov sindrom.

Inače, stanje u kojem naše žlezde ne uspevaju da proizvedu dovoljno pljuvačke za održavanje vlage u ustima poznato je kao kserostomija. Iako možda nikada nećemo uzeti u obzir njegovu važnost, naša pljuvačka igra ključnu ulogu u našem oralnom zdravlju jer pomaže da se neutralizuju kiseline koje proizvode bakterije i takođe ispiraju čestice hrane.

Takođe, ključan je za sprečavanje karijesa, a sadrži i važne enzime koji pomažu u probavnom procesu, osiguravajući da naše telo dobije potrebne vitamine i hranjive stvari.

Dalje se savetuje da posetite stomatologa svakih šest meseci kako biste proverili da li je vaša oralna higijena u dobrom stanju i kako biste pratili razvoj problema. Stručnjaci preporučuju redovno pranje zuba zubnim pastama koje sadrže fluor dva puta dnevno i u trajanju od dva minuta, kao i redovno čišćenje zubnim koncem.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vojska je raspoređena: Novi rat počinje?

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je pojačano obezbeđenje državne granice, a određene trupe stavljene su u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

20:48

2.7.2024.

1 d

Podeli: