Mentalno zdravlje 0

06.08.2024.

14:44

"Novak je u tome najjači na svetu" VIDEO

Olimpijsko zlato Novaka Đokovića obradovalo je celu Srbiju.

Izvor: B92.net

"Novak je u tome najjači na svetu" VIDEO
Profimedia

Podeli:

Posebne emocije izaziva upravo Novakova životna priča, da je rastao u ratom zahvaćenoj zemlji, trenirao u bazenu, ali uspeo da postane broj jedan i osvoji sve što se može osvojiti u tenisu.

Kako se postaje šampion kao i kolika je psihološka uloga u penjanju na sam vrh? O tome je u emisiji Jutro na TV Prva govorila Ana Privat, sportski psiholog.

"Mi imamo četiri aspekta snage sportista a to je mentalna priprema, fizička, tehnička i taktička. I ne može da se kaže da je jedna važnija od druge ili da je druga važnija od treće. Sve su podjednako bitne", navodi Ana Privat.

Međutim, da li je psihološka spremnost glavna, i ona koja vuče sve tri? Ana Privat, sportski psiholog odgovara potvrdno.

"Bez mentalne snage ne može. Upravo je tu Novak pokazao koliko je on u tome najjači na svetu. Ja bih volela da kažem koliko se ta mentalna snaga vežba, kao i koliko se na njoj radi. Naime, u prelazu od juniorskih u seniorske kategorije počinje trening mentalne pripreme. A pravi rad zapravo započinju treneri sa decom. Treneri imaju jako veliki uticaj na psihološku spremu sportista i oni u mlađim kategorijama rade na tome. Onda, kada dođu do 16, 17, 18 godina, zapravo kreće ozbiljan trening i ozbiljna priprema", navodi ona.

"Kreće se sa kontrolom tela, kontrolom ega i kontrolom emocija", ističe Ana Privat.

Kako izgleda taj rad sa sportistima, pogledajte u video-prilogu.

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: