Ishrana 4

27.10.2024.

20:39

Tri vrste ribe koje bi trebalo da jedete češće: Pune su vitamina D

Vitamin D je neophodan za održavanje zdravih kostiju, podržavanje imunološke funkcije i regulisanje raspoloženja.

Izvor: Index.hr

Tri vrste ribe koje bi trebalo da jedete češće: Pune su vitamina D
Sea Wave/Shutterstock

Podeli:

Briga o dovoljnom dnevnom unosu vitamina D posebno je važna tokom hladnijih meseci, kada mnogi ljudi provode znatno manje vremena na suncu. Ovaj vitamin možete dobiti preko suplemenata, ali i konzumiranjem namirnica koje su prirodno bogate njime.

Kako Eating Well izveštava, preporučeni dnevni unos vitamina D za većinu odraslih je 600 IU (međunarodna jedinica mere za efekat ili biološku aktivnost supstance), povećavajući se na 800 IU za osobe starije od 70 godina. Izdvojili su tri vrste ribe koje su bogate vitaminom D i koje treba češće jesti.

Možda vas zanima

Pastrmka

Pastrmka je odličan izvor vitamina D; porcija od 85 grama daje 645 IU, što je više od 100 procenata dnevnog preporučenog unosa za većinu odraslih. To je čini jednim od najbogatijih prirodnih izvora vitamina D. Pored vitamina D, pastrmka je bogata visokokvalitetnim proteinima i omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u borbi protiv upala i podržavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Losos

Losos je jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina D. Porcija kuvanog lososa od 85 grama obezbeđuje oko 570 IU vitamina D, što pokriva oko 95 procenata vaših dnevnih potreba. Divlji losos obično ima više vitamina D od uzgojenog lososa, ali oba su odlični izvori. Takođe, losos je bogat omega-3 masnim kiselinama koje podržavaju zdravlje mozga i srca i pomažu u smanjenju upale, piše Eating Well.

Možda vas zanima

kardiolozi tvrde

Ova masna hrana je idealna za zdravlje srca

Naučna istraživanja pokazuju da ishrana bogata zasićenim mastima znatno povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti, što je jedan od vodećih uzroka smrti u svetu.

8:30

12.6.2024.

137 d

Sardine

Samo dve sardine obezbeđuju 46 IU vitamina D, što je nešto više od količine koju ćete naći u jednom jajetu. Sardine su takođe bogate kalcijumom, vitaminom B12 i omega-3 masnim kiselinama, što ih čini odličnim izborom za podršku zdravlju kostiju i srca. Osim toga, ako ih kupite u konzervi, oni su brz i lak način da dodate proteine i hranljive materije u svoje obroke. Sardine su savršene na tostu, u salatama ili pomešane sa testeninom.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: