Ishrana 1

27.10.2024.

10:25

Ovo povrće je prava zdravstvena bomba: Štiti od raka i smanjuje rizik od srčanih bolesti

Još od svoje pojave u staroj Persiji, spanać (lat. Spinacia oleracea) zasluženo glasi za jednu od najzdravijih vrsta povrća koju možete uvrstiti u svoju ishranu.

Izvor: B92.net/Živim.hr

Ovo povrće je prava zdravstvena bomba: Štiti od raka i smanjuje rizik od srčanih bolesti
Shutterstock/Sea Wave

Podeli:

Bilo da se jede sirov u salatama, kao dodatak u kašastim sokovima ili kuvan u raznim jelima, nudi izuzetno mnogo koristi koje utiču na gotovo svaki deo jela - od zdravlja srca do čvrstoće kostiju, čak i prevencije raka.

Ovo lisnato zeleno povrće više je od pukog dodatka obroku, ono je snaga koja ima potencijal da poboljša naše zdravlje, navode stručnjaci.

Evo samo nekih od mnoštva impresivnih zdravstvenih prednosti spanaća zašto bi trebao biti jedna od glavnih namirnica u ishrani.

Spanać kao lek možete koristiti u slučaju sledećih tegoba:

Obezbeđuje dotok kiseonika do ćelija i tkiva

Spanać sadrži gvožđe, koje utiče na količinu hemoglobina u krvi. Hemoglobin je zadužen za transport i skladištenje kiseonika u našem organizmu. Sprovodi kiseonik od pluća do svih ćelija u ljudskom telu.

Jača tonus mišića.

Nitrati koji su prisutni u spanaću odgovorni su za jačanje mišića. Sada nam je jasno zbog čega Popaj toliko voli spanać.

Pomaže kod mršavljenja

Često se spanać uključuje u ishranu kod mnogih dijeta, upravo zato što ima nisku kaloričnu vrednost.

Poboljšava rad creva

Vlakna iz spanaća pospešuju varenje i poboljšavaju rad creva.

 

Daje energiju i vitalnost

Spanać učestvuje u transportu energije do svih ćelija u organizmu putem enzima koje sadrži.

Štiti od bolesti

Zahvaljujući antioksidansima, a posebno vitaminima A i C, spanać doprinosi zaštiti ćelija od slobodnih radikala koji štete organizmu. Spanać smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, od problema sa varenjem i od kancera. Sprečava pojavu arteroskleroze, smanjuje nivo lošeg holesterola.

Koristan za trudnice i decu

Zbog sadržaja folne kiseline (vitamina B9), spanać je blagotvoran za zdravlje trudnica i male dece.

 

Poboljšava vid

Vitamin A u kombinaciji sa opsinom, stvara pigment rodopsin koji se nalazi u mrežnjači. Fotoreceptivne ćelije mrežnjače odgovorne su za vid pri slaboj svetlosti. Nizak nivo vitamina A i rodopsina uzrokuje noćno slepilo. S obzirom na to da spanać sadrži vitamin A, idealan je za poboljšavanje vida i sprečavanje pojave katarakte.

Balansira krvni pritisak

Minerali koje sadrži spanać, posebno magnezijum i kalaj, zaustavljaju enzime koji povećavaju krvni pritisak, tako da je spanać idealan za osobe sa visokim krvnim pritiskom.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: