Ishrana 3

26.10.2024.

18:16

Jedna vrsta orašastih plodova posebno pomaže u prevenciji demencije

Demencija je neurološka bolest koja može uzrokovati gubitak pamćenja, zbunjenost, poteškoće u razmišljanju i razumevanju te promene u raspoloženju i ponašanju.

Izvor: Index.hr

Jedna vrsta orašastih plodova posebno pomaže u prevenciji demencije
Shutterstock/Krzysztof Slusarczyk

Podeli:

Srećom, postoje koraci koje već sada možete preduzeti kako biste donekle smanjili rizik od demencije i poboljšali zdravlje mozga, a jedan od mogućih načina je ishranom.

Neurolog dr Stefan Mindea za People je objasnio važnost ishrane u prevenciji demencije.

"Ishrana je iznimno važna za prevenciju demencije jer mozak zavisi od stalnog obskrbljivanja hranjivim materijama kako bi optimalno funkcionisao i održavao kognitivno zdravlje, pamćenje i emocionalno zdravlje. Prehrambene navike mogu smanjiti ili povećati rizik od razvoja demencije, uključujući Alchajmerovu bolest, utičući na upalu mozga, oksidativni stres i zdravlje krvnih sudova, što znači zdravu cirkulaciju koja prenosi kiseonik u vaš mozak. Sve je to usko povezano s kognitivnim i neurološkim propadanjem", tvrdi dr Mindea.

Postoje i određene vrste ishrane koje mogu pomoći u prevenciji bolesti, uključujući mediteransku ishranu, bogatu voćem, povrćem, neprerađenim žitaricama, zdravim mastima i ribom.

Ovaj lekar gotovo svaki dan jede jednu vrstu orašastih plodova kako bi smanjio rizik od razvoja bolesti - orahe.

"Orasi su izvrstan biljni izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), vrste omega-3 masne kiseline koja je ključna za zdravlje mozga. Ova vrsta masti može se naći i u ribi. Ključna je jer smanjuje upalu u mozgu i podstiče neuroplastičnost, što znači da pomaže u održavanju veza između neurona", objašnjava on.

Savetuje se da svakodnevno pokušate da konzumirate jednu porciju oraha, što je otprilike jedna četvrtina šoljice, kako biste ostvarili preventivne prednosti za demenciju.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: