Ishrana 0

27.10.2024.

8:09

Ove vrste hrane i pića mogu da naštete srcu: Mnogi ih vole, ali se savetuje izbegavanje

Različite poslastice, grickalice i napici puni šećera nezaobilazan su deo svakodnevice mnogih.

Izvor: Index.hr

Ove vrste hrane i pića mogu da naštete srcu: Mnogi ih vole, ali se savetuje izbegavanje
Shutterstock/Friendly Studios

Podeli:

Mnogi ih vole zato što su im ukusni i osećaju se bolje, ali redovna i preterana konzumacija ove vrste hrane i pića zapravo može loše da utiče na zdravlje, povisi krvni pritisak, podstakne upale i podstakne gojenje, a time se može narušiti zdravlje srca.

Grupa dijetetičarki, Lisa Ričards, Ketrin Gervacio i Valeri Maclin, za SheFinds je izdvojila koje biste obožavane namirnice i vrste pića trebali da izbegavate ili barem značajno smanjiti konzumaciju.

Mocarela štapići

Mocarela štapići su jelo u kojoj brojni ljudi uživaju na različite načine. Mogu se jesti sami, kao prilog jelima ili samo s umakom. Ako volite pravi sir, verovatno ste ljubitelj prženih mocarela štapića, ali ova popularna grickalica može biti štetna za zdravlje srca.

"Mocarela štapići smatraju se grickalicom koja začepljuje arterije zbog visokog sadržaja nezdravih masnoća i rafinisanih ugljenih hidrata. Obično su obloženi testom i prženi u ulju, što im ne samo povećava kalorijski sadržaj, već dodaje i trans masti i zasićene masnoće iz ulja za prženje", objašnjava Ričards.

Dodaje da "trans-masti i zasićene masti podižu nivo LDL (lošeg) holesterola, doprinoseći nakupljanju plaka u arterijama, što povećava rizik od ateroskleroze i srčanih bolesti". 

Energetska pića

Mnogi dodatnu dozu kofeina i energije potraže u energetskim pićima. Međutim, Gervacio upozorava da redovna konzumacija ovih slatkih, kofeinskih napitaka može dugoročno biti opasna za srce, potencijalno vodeći do ozbiljnih zdravstvenih problema.

"U energetskim napicima obično ima kofeina i šećera, što može povisiti krvni pritisak i učiniti arterije krutima", kaže Gervacio.

"Kofein privremeno povišava krvni pritisak stimulirajući oslobađanje adrenalina", tvrdi Gervacio.

Takođe, velik problem energetskih pića je i puno šećera koji se nalazi u njima.

Dijetetičarka savetuje šta konzumirati umjesto ovih napitaka.

"Umesto energetskih napitaka, odaberite zeleni čaj ili crnu kafu za osećaj energije i budnosti, ali i njih konzumirajte umereno", savetuje ona.

Poslastice poput krofni, pita i slatkih peciva

Poslastice u kojima mnogi od nas uživaju i vole da ih jedu, često su pržene i prepune šećera te nezdravih masnoća, što ih čini visokokaloričnima i bogatima zasićenim mastima koje mogu povisiti holesterol.

Takođe, Maclin je izdvojila i mnogima omiljene cimet-rolnice koje su bogate šećerom i zasićenim mastima, čime utiču na loš holesterol i pridonose gojenju.

"Peciva od šećera, belog brašna i trans masti podstiču gojenje i začepljuju arterije. Birajte celovite žitarice, prirodne zaslađivače i tamnu čokoladu kako biste zadovoljili želju za slatkim bez štete", objašnjava dijetetičarka za SheFinds.

Iako smatra kako nije nužno da sve ove namirnice i napitke u potpunosti izbacite iz ishrane, što bi bilo najbolje, važno je da pazite na količinu. 

"Umerenost je ključna. Odaberite jednu ili dve poslastice, ali većinu vremena fokusirajte se na uravnotežene, minimalno prerađene obroke. Male promene čine veliku razliku. Domaća kuhinja vaša je najbolja strategija." - zaključuje ona.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: