Ishrana 1

21.10.2024.

8:03

Dve vrste voća najbolje su za zdravlje creva: Bogate vlaknima i vitaminima

Borovnice i maline se s dobrim razlogom često nazivaju "slatkim darom prirode" – ne samo da su ukusne, već su i izuzetno hranljive. Ali kada je u pitanju zdravlje creva i opšte zdravlje, može li jedna od ovih bobica biti zdravija?

Izvor: Index.hr

Dve vrste voća najbolje su za zdravlje creva: Bogate vlaknima i vitaminima
Shutterstock/Risen20019

Podeli:

Dijetetičarka Natali Riko ističe:

"Obe vrste voća su dobre za nas. Redovno ih jedem i dajem svojoj deci", prenosi EatingWell. I borovnice i maline sadrže vlakna, antioksidante i vitamin C, sve sa vrlo malo kalorija.

Međutim, kada su u pitanju vlakna, maline su jasni pobednik.

Možda vas zanima

"Oko 125 grama malina sadrži osam grama vlakana, dok borovnice sadrže četiri grama", objašnjava nutricionista Tereza ​​Đentile. Vlakna su neophodna za zdravlje creva, a maline se ističu kao jedan od najbogatijih prirodnih izvora vlakana.

S druge strane, borovnice imaju prednost kada su u pitanju antioksidansi. Borovnice su najviše istražene zbog svojih zdravstvenih prednosti, zahvaljujući visokom sadržaju antocijanina, kaže Riko.

Antocijanini imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva, a istraživanja pokazuju da mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Takođe, borovnice se često preporučuju za zdravlje mozga zbog njihovog bogatstva antioksidansima.

Možda vas zanima

Nizak sadržaj šećera

Ovo su najzdravije vrste voća

Ako ste zabrinuti za unos šećera, to nije bez razloga – na kraju krajeva, većina ljudi konzumira previše šećera.

8:05

25.8.2024.

57 d

Obe vrste bobičastog voća su takođe bogate vitaminom C, koji jača imunitet i deluje kao antioksidans. Otprilike 125 grama malina sadrži 32 miligrama vitamina C, što je oko 43 odsto dnevnog preporučenog unosa, dok borovnice sadrže oko 15 miligrama. Pored toga, borovnice sadrže i vitamin K, koji je važan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi.

Dakle, obe vrste bobica su odlične za zdravlje creva i opšte zdravlje.

"Ako su vam vlakna prioritet, maline su bolji izbor, dok su borovnice idealne ako tražite veći antioksidativni efekat", zaključio je Rico.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: