Ishrana 0

21.10.2024.

8:10

Ove četiri namirnice su najbolje za zdravlje mozga

Nova istraživanja pokazuju da su mozak i creva povezani na više načina.

Izvor: Index.hr

Ove četiri namirnice su najbolje za zdravlje mozga
Shutterstock/Maria Medvedeva

Podeli:

Dijetetičarka Ketrin Bruking objašnjava:

"Supstance koje proizvode bakterije u crevima mogu da putuju ili šalju signale nervima, kao što je vagusni nerv, direktno u mozak – pokrećući različite aktivnosti u mozgu koje mogu promeniti raspoloženje, ponašanje, pamćenje i spoznaju", izveštava EatingWell.

Ovaj proces funkcioniše u oba smera jer signali iz mozga takođe putuju do creva i utiču na mikrobiom. To znači da ono što jedemo može potencijalno uticati na naše misli, emocije i ponašanje, tvrde stručnjaci.

Takođe, verovatno ste čuli da fermentisana hrana sadrži korisne bakterije koje podržavaju zdravlje creva, ali ova hrana ne koristi samo crevima – ona takođe može da podrži zdravlje mozga. Stoga su stručnjaci za ishranu izdvojili nekoliko vrsta fermentisanih namirnica koje bi trebalo da uključimo u ishranu za zdravlje mozga.

1. Jogurt

"Jogurt je osnovna namirnica u mom frižideru, a njegova svestranost olakšava dodavanje u bilo koji obrok ili užinu", kaže Bruking.

Nutricionistkinja i dijetetičarka Ejmi Kimberlen preporučuje jogurt jer sadrži probiotike koji, kako kaže, pomažu u održavanju zdravog mikrobioma creva, podržavaju proizvodnju neurotransmitera, smanjuju upalu i obezbeđuju ključne hranljive materije koje štite i poboljšavaju funkciju mozga.

2. Kimči

Kimči je tradicionalno korejsko jelo napravljeno od fermentisanog povrća, bogatog probioticima. Studije sugerišu da specifični probiotici u kimčiju mogu poboljšati kognitivne funkcije i imati neuroprotektivne efekte. Osim toga, kimči je bogat vitaminom K i antioksidansima, poput vitamina C, koji jačaju imunitet i pomažu u zaštiti ćelija.

3. Kombuha

"Kombuha sadrži probiotike koji mogu pomoći u balansiranju mikrobioma", kaže Kimberlain. Kombuha je takođe bogata polifenolima koji smanjuju oksidativni stres i mogu sprečiti neurodegenerativne bolesti, tvrde nutricionisti i naučnici.

4. Kefir

Kefir je fermentisano piće bogato probioticima. Istraživanja pokazuju da konzumiranje kefira može poboljšati relacionu memoriju, a ljudi koji su ga konzumirali povećali su koncentraciju korisnih bakterija u crevima.

U zaključku, ova veza između creva i mozga naglašava koliko ishrana može uticati na ukupno zdravlje tela, uključujući mozak. Uključivanje fermentisane hrane, kao što su jogurt, kimči, kombuha i kefir, u vašu ishranu može značajno pomoći u održavanju zdravlja creva i mozga.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: